ßßß Cookit - przepis na Szarlotka mamy

Szarlotka mamy

Wykonanie

« Powrót  
Szarlotka mamy
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
Cynamon 1 łyżek deserowych
rodzynki 3 łyżek stołowych
cukier 2 łyżek stołowych
jabłka prażone 1 litrów
cukier waniliowy 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier 0,5 szklanek
smalec 1 łyżek stołowych
margaryna 0,5 kostek
mąka 2,5 szklanek
Wykonanie:
Ciasto: przesianą mąkę posiekać nożem z margaryną, smalcem, proszkiem do pieczenia, cukrem(0,5), cukrem waniliowym, śmietaną i żółtkami, po czym szybko zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Podzielić je na 2 nierówne części.
Większą częścią wylepić dno i boki średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Mniejszą część włożyć na godzinę do zamrażalnika. Sparzone, osączone rodzynki wymieszać z jabłkami i cynamonem. Wyłożyć jabłka do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Zimną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Margarynę można zastąpić masłem.
Zamiast gotowej masy jabłkowej ze słoika można też użyć 1,5 kg kwaśnych jabłek obranych i startych na dużych oczkach tarki. Do ciasta należy dać duży słoik gotowych jabłek.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7033/Szarlotka-mamy