Wykonanie
« Powrót  Szarlotka mamyDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
Cynamon 1 łyżek deserowych
rodzynki 3 łyżek stołowych
cukier 2 łyżek stołowych
jabłka prażone 1 litrów
cukier waniliowy 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier 0,5 szklanek
smalec 1 łyżek stołowych
margaryna 0,5 kostek
mąka 2,5 szklanekWykonanie:Ciasto: przesianą
mąkę posiekać nożem z
margaryną,
smalcem,
proszkiem do pieczenia,
cukrem(0,5),
cukrem waniliowym,
śmietaną i
żółtkami, po czym szybko zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Podzielić je na 2 nierówne części.Większą częścią wylepić dno i boki średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Mniejszą część włożyć na godzinę do zamrażalnika. Sparzone, osączone
rodzynki wymieszać z
jabłkami i
cynamonem. Wyłożyć
jabłka do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Zimną szarlotkę można posypać
cukrem pudrem.Uwagi:
Margarynę można zastąpić
masłem.Zamiast gotowej masy
jabłkowej ze słoika można też użyć 1,5 kg kwaśnych
jabłek obranych i startych na dużych oczkach tarki. Do ciasta należy dać duży słoik gotowych
jabłek.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: