ßßß Cookit - przepis na Wołowina z pomidorami

Wołowina z pomidorami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
rostbef(kostka)20 dekagramów
woda 2 szklanek
pomidory 15 dekagramów
czosnek(roztarty)2 ząbki
imbir w proszku 1/2 łyżek deserowych
posiekana cebula 1 łyżek stołowych
sos sojowy 3 łyżek stołowych
wódka wyborowa 1 łyżek stołowych
rosół 2/3 szklanek
mąka ziemniaczana 1/2 łyżek stołowych
woda 3 łyżek stołowych
chili według uznania
olej do smażenia według uznania
świeża bazylia, sól, cukier według uznania
Wykonanie:
Mięso gotować w całości w wodzie z solą, aż będzie miękkie. Wyjąć, a następnie włożyć do zimnej wody. Po chwili wyjąć i odsączyć. Odsączone mięso pokroić w kostkę. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, włożyć do rondla z małą ilością wody z cukrem i solą, dusić na małym ogniu 5 minut, a następnie odstawić. W rondlu rozgrzać olej na dużym ogniu i włożyć mięso, smażyć 2 minuty, wyjąć, odsączyć i odstawić. Do tego samego rondla włożyć cebulę, czosnek i korzeń imbiru. Smażyć przez minutę na średnim ogniu, ciągle mieszając. Następnie dodać cukier i chili, wlać sos sojowy, wódkę, rosół, zamieszać, włożyć mięso i dusić na małym ogniu 5 minut. Później dodać uprzednio przygotowane pomidory, wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty. Wszystko zaciągnąć mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Mieszając, podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Podawać z makaronem lub świeżym białym pieczywem.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5606/Wolowina-z-pomidorami