ßßß Cookit - przepis na Vol-au-vent z kurczakiem

Vol-au-vent z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z piersi kurczaka 400 gramów
olej 2 łyżek stołowych
szparagi ze słoika 300 gramów
foremki z ciasta francuskiego(prod. gotowy)4 sztuk
mąka 3 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
bulion warzywny 250 mililitrów
wino biale wytrawne 100 mililitrów
śmietana gęsta 120 gramów
sok z cytryny 1,5 łyżek deserowych
natka pietruszki, pęczek 0,5 sztuk
plasterki cytryny według uznania
sól według uznania
pieprz biały mielony według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone filety pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na rozgrzanym oleju, kilka minut ze wszystkich stron na średnim ogniu, oprószyć solą oraz pieprzem.
Osączone szparagi pokroić na niewielkie kawałki. Foremki z ciasta francuskiego wstawić do gorącego piekarnika (200st.) i podgrzać 10 minut. W rondelku rozgrzać masło, oprószyć mąką i zasmażyć na małym ogniu, nie przerywając mieszania, na jasnozłoty kolor. Podlać bulionem, winem i śmietaną, dokładnie wymieszać, zagotować i gotować jeszcze 3 minuty na małym ogniu, mieszając doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Szparagi wymieszać z mięsem, przełożyć do sosu i podgrzać na małym ogniu, dodać drobno posiekaną natkę. Foremki z ciasta francuskiego wypełnić przygotowaną potrawką. Przed podaniem udekorować gałązkami natki i plasterkami cytryny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4998/Vol-au-vent-z-kurczakiem