ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegofilet z piersi kurczaka 400 gramówolej 2 łyżek stołowychszparagi ze słoika 300 gramówforemki z ciasta francuskiego(prod. gotowy)4 sztukmąka 3 łyżek stołowychmasło 2 łyżek stołowychbulion warzywny 250 mililitrówwino biale wytrawne 100 mililitrówśmietana gęsta 120 gramówsok z cytryny 1,5 łyżek deserowychnatka pietruszki, pęczek 0,5 sztukplasterki cytryny według uznaniasól według uznaniapieprz biały mielony według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone filety pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na rozgrzanym oleju, kilka minut ze wszystkich stron na średnim ogniu, oprószyć solą oraz pieprzem.Osączone szparagi pokroić na niewielkie kawałki. Foremki z ciasta francuskiego wstawić do gorącego piekarnika (200st.) i podgrzać 10 minut. W rondelku rozgrzać masło, oprószyć mąką i zasmażyć na małym ogniu, nie przerywając mieszania, na jasnozłoty kolor. Podlać bulionem, winem i śmietaną, dokładnie wymieszać, zagotować i gotować jeszcze 3 minuty na małym ogniu, mieszając doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Szparagi wymieszać z mięsem, przełożyć do sosu i podgrzać na małym ogniu, dodać drobno posiekaną natkę. Foremki z ciasta francuskiego wypełnić przygotowaną potrawką. Przed podaniem udekorować gałązkami natki i plasterkami cytryny.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: