Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
filet z piersi kurczaka 400 gramów
olej 2 łyżek stołowych
szparagi ze słoika 300 gramówforemki z
ciasta francuskiego(prod. gotowy)4 sztuk
mąka 3 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
bulion warzywny 250 mililitrów
wino biale wytrawne 100 mililitrów
śmietana gęsta 120 gramów
sok z cytryny 1,5 łyżek deserowych
natka pietruszki, pęczek 0,5 sztukplasterki
cytryny według uznania
sól według uznania
pieprz biały mielony według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone filety pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na rozgrzanym
oleju, kilka minut ze wszystkich stron na średnim ogniu, oprószyć
solą oraz
pieprzem.Osączone
szparagi pokroić na niewielkie kawałki. Foremki z
ciasta francuskiego wstawić do gorącego piekarnika (200st.) i podgrzać 10 minut. W rondelku rozgrzać
masło, oprószyć
mąką i zasmażyć na małym ogniu, nie przerywając mieszania, na jasnozłoty kolor. Podlać
bulionem,
winem i
śmietaną, dokładnie wymieszać, zagotować i gotować jeszcze 3 minuty na małym ogniu, mieszając doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.
Szparagi wymieszać z
mięsem, przełożyć do sosu i podgrzać na małym ogniu, dodać drobno posiekaną
natkę. Foremki z
ciasta francuskiego wypełnić przygotowaną potrawką. Przed podaniem udekorować gałązkami
natki i plasterkami
cytryny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: