Wykonanie
Robiłam je kiedyś
wieki temu. Zupełnie o nich zapomniałam. Ostatnio kiedy przeglądałam książkę Kuchnia Polska pani Miętkiewicz w poszukiwaniu potraw do gotowania po polsku z serwisem zpierwszegotłoczenia i Grumkami, zobaczyłam je znowu. Przypomniał mi się ich smak i postanowiłam, że pokażę je i Wam.
Składniki:2 podwójne
piersi z kurczaka (większe)4 cienkie
marchewkisól,
biały pieprzmąka do oprószenia
olej do smażeniaodrobina
masłaWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i każdą pierś przeciąć na pół. Oprószyć
solą i
pieprzem.
Marchewki umyć, oskrobać, opłukać i ugotować w małej ilości
wody z
masłem (nie wolno ich rozgotować).
Ostrym nożem zrobić otwór w każdej porcji
mięsa, włożyć
marchewkę.
Mięso oprószyć
mąką, smażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron. Podawać od razu.
/wydrukuj przepis/