Wykonanie
Składniki4 porcje2 pojedyncze
piersi z kurczakasólmąka,
jajko,
bułka tartaolej do smażenia1 paczka mrożonej krojonej w kosteczkę
marchewki z
groszkiem2 łyżki
masła4 łyżki
śmietanki 30%1 kg
ziemniakówPrzygotowanie
Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety. Rozbić je tłuczkiem na kotlety tej samej grubości. Doprawić
solą, obtoczyć w
mące, następnie w roztrzepanym
jajku, na koniec w
bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
oleju na złoty kolor z dwóch stron (czytaj uwagi poniżej).
Mrożone warzywa rozmrozić na sitku pod ciepłą bieżącą
wodą. Odcedzić, włożyć do garnka, wlać niewielką ilość
wody (ok. 1/3 szklanki) i gotować bez przykrycia co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty do miękkości warzyw. Dodać
masło,
sól i
pieprz, chwilę razem pogotować. Na koniec wlać
śmietankę wymieszaną z 2 łyżeczkami
mąki, zagotować. Zdjąć z ognia jak tylko sos będzie już gęsty.
Ziemniaki obrać, większe przekroić, włożyć do garnka, zalać zimną
wodą, posolić. Zagotować, następnie gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut do miękkości (wbity widelec lub nóż powinien gładko w nich się zanurzać). Odcedzić i od razu rozgnieść praską do
ziemniaków, dodając 2 łyżeczki
masła i w razie potrzeby więcej
soli.WskazówkiAby smażona potrawa była nie tylko smaczna ale i zdrowsza, przy smażeniu należy zachować następujące reguły:Stosując poniższe zasady, potrawa będzie chrupka, zachowa aromat i smak. Będzie lekka i łatwo przyswajalna w trawieniu. Smażony kotlet będzie w środku soczysty, ale nie tłusty, a panierka chrupiąca. Głęboki tłuszcz spowoduje mniejsze wchłanianie go w potrawę. Należy wybrać dobry
olej do smażenia np. z
orzechów arachidowych - ziemnych. Jest jednocześnie delikatny w smaku, więc świetnie sprawdza się też w sałatkach, jako odpoczynek dla podniebienia po zdecydowanej w smaku
oliwie z oliwek.należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, 140 - 160℃ w dużej ilości gorącego tłuszczu, najlepiej
oleju w niedużych porcjach, tak aby temperatura na patelni nie zmniejszyła się.