ßßß Cookit - przepis na Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
2 pojedyncze piersi z kurczaka
sól
mąka, jajko, bułka tarta
olej do smażenia
1 paczka mrożonej krojonej w kosteczkę marchewki z groszkiem
2 łyżki masła
4 łyżki śmietanki 30%
1 kg ziemniaków
Przygotowanie
Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety. Rozbić je tłuczkiem na kotlety tej samej grubości. Doprawić solą, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron (czytaj uwagi poniżej).
Mrożone warzywa rozmrozić na sitku pod ciepłą bieżącą wodą. Odcedzić, włożyć do garnka, wlać niewielką ilość wody (ok. 1/3 szklanki) i gotować bez przykrycia co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty do miękkości warzyw. Dodać masło, sól i pieprz, chwilę razem pogotować. Na koniec wlać śmietankę wymieszaną z 2 łyżeczkami mąki, zagotować. Zdjąć z ognia jak tylko sos będzie już gęsty.
Ziemniaki obrać, większe przekroić, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić. Zagotować, następnie gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut do miękkości (wbity widelec lub nóż powinien gładko w nich się zanurzać). Odcedzić i od razu rozgnieść praską do ziemniaków, dodając 2 łyżeczki masła i w razie potrzeby więcej soli.
Wskazówki
Aby smażona potrawa była nie tylko smaczna ale i zdrowsza, przy smażeniu należy zachować następujące reguły:
Stosując poniższe zasady, potrawa będzie chrupka, zachowa aromat i smak. Będzie lekka i łatwo przyswajalna w trawieniu. Smażony kotlet będzie w środku soczysty, ale nie tłusty, a panierka chrupiąca. Głęboki tłuszcz spowoduje mniejsze wchłanianie go w potrawę. Należy wybrać dobry olej do smażenia np. z orzechów arachidowych - ziemnych. Jest jednocześnie delikatny w smaku, więc świetnie sprawdza się też w sałatkach, jako odpoczynek dla podniebienia po zdecydowanej w smaku oliwie z oliwek.
należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, 140 - 160℃ w dużej ilości gorącego tłuszczu, najlepiej oleju w niedużych porcjach, tak aby temperatura na patelni nie zmniejszyła się.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_miesne/dania_miesne.html