Wykonanie
Myśląc o dzieciństwie, na myśl przychodzi mi devolay . Dlaczego? Bo zawsze jak jeździłem z rodzicami do restauracji, to było moje podstawowe danie, które praktycznie zawsze zamawiałem. Teraz od czasu do czasu sam robię na obiad, ale nie zdarza się to często. Czasem robię z
serem w środku, ale tym razem tradycyjne z
masełkiem i
pietruszką.
Składniki :-
piersi z kurczaka (ok. 15 dkg szt.)-
masło-
pietruszka nać-
bułka tarta,
mąka,
jajko do panierki-
sól,
pieprz-
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie :1. Piersi myjemy i rozbijamy dość cienko, ale żeby nie podziurawić.2. Solimy i
pieprzymy po obu stronach.3. Układamy jak na zdjęciu masełko i
pietruszkę.4. Zwijamy
mięso, zaginając boki do środka, w rękach formujemy devolaye.5. Delikatnie moczymy ręce w wodzie i wygładzamy gotowe devolaye. Wkładamy na trochę do lodówki.6. Przygotowujemy
jajko,
mąkę i
bułkę tartą do panierki.
7. Żeby devolaye były chrupiące i abyśmy
mieli pewność, że masełko nie wypłynie, polecam podwójną panierkę (
mąka,
jajko,
bułka,
mąka,
jajko,
bułka)8. Nagrzewamy tłuszcz we frytkownicy, bądź w głębokim garnku.9. Kiedy tłuszcz będzie nagrzany, wrzucamy devolaye i co jakiś czas obracając pieczemy ok. 8-10 minut, aż panierka się zarumieni, ale uważajcie aby nie przypalić.S M A C Z N E G O ! ! !