Wykonanie
Sznycel, kotlet drobiowy jest bardzo popularny. To bodaj najczęściej lądujące
mięso na naszych talerzach. Lekkostrawne, dietetyczne, pożywne i nie wymagające wiele zachodu. Latem, gdy wolimy czas spędzać w ogrodzie i na wolnym powietrzu niż w kuchni ma to niebagatelne znaczenie.
Daje ponadto ogromne
pole do popisu naszym umiejętnościom kulinarnym. Zapraszam na ekstremalnie chrupiącą wersję sznycla drobiowego, w panierce z
płatków kukurydzianych. Szybko, prosto i bardzo efektownie.
Składniki:2
piersi z kurczaka1 szklanka
płatków kukurydzianych2 łyżki
bułki tartej1
jajkosól,
pieprzmąka - opcjonalnie
masło ghee lub
olejWykonanie:
mięso umyć, obrać z błon i powięzi, osuszyć. Poporcjować i delikatnie rozbić. Posolić i popieprzyć
płatki kukurydziane umieścić w woreczku z grubej folii i rozgnieść przy pomocy wałka do ciasta, następnie wymieszać z
bułką tartąsznycle obtaczać w rozbełtanym
jajku i przygotowanej panierce, lekko ją dociskając. Jeśli lubisz grube panierki obtocz najpierw
mięso w
mące, następnie w
jajku i na końcu w płatkach kukurydzianychsmaż kotlety na rozgrzanym
maśle po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkamiŻYCZĘ SMACZNEGO !