Oczywiście nie wymyśliłam nic nowego ale jeśli nie macie innego pomysłu to może zasmażana marchewka, ziemniaki i jajko sadzone. Na taki obiad może pozwolić sobie każdy. Cały obiad kosztował mnie ok. 3 zł. ( dwie porcje). Poza produktami na zrobienie marchewki zużyłam 1 kg ziemniaków i 2 jajka.Myślę, że ziemniaki ugotować i usmażyć jajko każdy umie.Składniki:1/2 kg marchewki1 łyżka masła (można zastąpić olejem)1/2 dużej łyżki mąkiPrzyprawy:sól,papryka słodka,pieprz białyObrać i umyć marchewkę. Pokroić w zapałkę. Włożyć do garnka i zalać wodą. Czas gotowania ok. 15 minut.Ugotować al dente. Odcedzić wodę do garnka i zachować.Na patelnie wlać łyżkę oleju i wsypać mąkę. Zrobić delikatna jasną zasmażkę. Rozcieńczyć ją niewielką ilością wody która pozostała po ugotowaniu marchewki.Postawić na ogniu. Dosypać słodkiej papryki, nieco soli i białego pieprzu. Delikatnie wymieszać.Uwaga!Wodę w której gotowały się ziemniaki czy marchew odcedzić i ugotować na niej zupę np: jarzynową. W żadnym razie nie wylewać. Wywary z warzyw posiadają składniki mineralne i witaminy.