ßßß Cookit - przepis na Norweski stek z łososia w sosie z wina

Norweski stek z łososia w sosie z wina

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
steki z łososia norweskiego 4 sztuk
sok z cytryny 0,5 sztuk
cebula 100 gramów
masło 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 125 mililitrów
bulion warzywny 300 mililitrów
mąka 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa według uznania
śmietana 100 gramów
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oprószyć steki solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Oczyszczoną cebulę pokroić w piórka i poddusić na łyżce masła. wlać wino i zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem. Wlać bulion, przykryć i gotować 10 minut. Dodać mąkę wymieszana w 2 łyżkach wody i zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz gałką i zagotować. Wymieszać ze śmietana.
Steki z łososia smażyć na pozostałym maśle po 3 minuty z każdej strony. Usmażone składać na talerzach, polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Sosy i pasty
Komentarze:
Autor: noniron
Data: 2011-07-11
Beciu! A gdzie Koper? Norwedzy (Szwedzi rowniez) nie jadaja lososia bez kopru tzn w 99, 99% kopru dodaja do sosu:-)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12070/Norweski-stek-z-lososia-w-sosie-z-wina