Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 150 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
jajka 6 sztuk
cukier 1 szklanek
olejek cytrynowy 3 krople
orzechy włoskie 100 gramów
mak 150 gramów
śmietana kremówka 2,5 szklanek
Śmietan-fix 2 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
borówki 500 gramów
likier cytrynowy 2 łyżek stołowych
wiórki kokosowe według uznania
Cynamon 0,25 łyżek deserowychWykonanie:Oczyszczone
borówki osuszyć.
Orzechy drobno posiekać.
Wiórki kokosowe rozłożyć na blaszce do pieczenia i podpiec w 200 stopniach, na lekko złocisty kolor i wystudzić.
Mak kilkakrotnie przepłukać na sicie wrzącą
wodą i osączyć.
Jajka ubic z
cukrem na puch. Doprawić
cynamonem i
olejkiem cytrynowym. Dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem oraz
orzechami,
mak i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut w 190 stopniach. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone., ostudzić i przekroić na 2 placki. Schłodzona
śmietanę ubić ze
śmietan-fiksem i
cukrem.
Borówki (kilka odłożyć do dekoracji) zalać z
likierem cytrynowym i wymieszać z połową ubitej
śmietany oraz rozsmarować na jednym placku ciasta i przykryć drugim. Górę i boki przekładańca posmarować pozostałą
bitą śmietaną. Wierzch udekorować odłożonymi
owocami, a boki posypać wiórkami kokosowymi. Od razu podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: