ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec makowy z borówkami

Przekładaniec makowy z borówkami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 150 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
jajka 6 sztuk
cukier 1 szklanek
olejek cytrynowy 3 krople
orzechy włoskie 100 gramów
mak 150 gramów
śmietana kremówka 2,5 szklanek
Śmietan-fix 2 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
borówki 500 gramów
likier cytrynowy 2 łyżek stołowych
wiórki kokosowe według uznania
Cynamon 0,25 łyżek deserowych
Wykonanie:
Oczyszczone borówki osuszyć. Orzechy drobno posiekać. Wiórki kokosowe rozłożyć na blaszce do pieczenia i podpiec w 200 stopniach, na lekko złocisty kolor i wystudzić. Mak kilkakrotnie przepłukać na sicie wrzącą wodą i osączyć. Jajka ubic z cukrem na puch. Doprawić cynamonem i olejkiem cytrynowym. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz orzechami, mak i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut w 190 stopniach. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone., ostudzić i przekroić na 2 placki. Schłodzona śmietanę ubić ze śmietan-fiksem i cukrem. Borówki (kilka odłożyć do dekoracji) zalać z likierem cytrynowym i wymieszać z połową ubitej śmietany oraz rozsmarować na jednym placku ciasta i przykryć drugim. Górę i boki przekładańca posmarować pozostałą bitą śmietaną. Wierzch udekorować odłożonymi owocami, a boki posypać wiórkami kokosowymi. Od razu podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9269/Przekladaniec-makowy-z-borowkami