ßßß Cookit - przepis na Rafaello

Rafaello

nazwa

Wykonanie

Rafaello
Biszkopt:
10 jajek
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
0,5 l śmietany 30%
2 śmietan-fix
15 dag kokosu
1 biała czekolada
Oddzielić białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego ubicia), dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać żółtka, a następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Wysmarować blachę margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 min. Wystudzić
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 100ml śmietany, dobrze ostudzić. Ubić pozostałą śmietanę ze śmietan-fix, dodać roztopioną czekoladę i dobrze zmiksować. Dodać wiórki kokosowe (tylko 100g) delikatnie wymieszać.
Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 połowy i przełożyć go 2/3 masy. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać resztą kokosy (50g). Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/08/rafaello-i-przypomnienie-o-konkursie.html