ßßß Cookit - przepis na Piernik drożdżowy

Piernik drożdżowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
drożdże 60 gramów
cukier 120 gramów
jajka 6 sztuk
mąka 2 szklanek
olej 3/4 szklanek
miód 3/4 szklanek
przyprawa do piernika 1 porcja
soda 1 łyżek deserowych
rodzynki 100 gramów
orzechy laskowe 100 gramów
masło 70 gramów
kakao 1 łyżek stołowych
cukier 100 gramów
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić/Żółtka ubić na puch, dodać drożdże wymieszane z cukrem, olej i miód.Ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą. Na koniec dodać ubitą pianę z białek.Dodać rodzynki i orzechy wcześniej posiekane.Włożyć do przygotowanej wąskiej blaszki długiej. Piec w temperaturze 180 stopni celcjusza przez ok. 50 minut. Po ostygnięciu można polać polewą czekoladową i udekorować orzechami lub migdałami. Polewa: Masło cukier kakao i jedną łyżkę wody rozpuścić w rondlu mieszając.Gorąca polewę wylać na piernik i udekorować.
Uwagi:
Smaczny.Można przekładać ulubionym np.dżemem, powidłami.
Autor: marzeniew
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7573/Piernik-drozdzowy