ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czegosól według uznaniasos sojowy 3 łyżek stołowycholej sojowy 1 łyżek stołowychprzyprawa chińska 0.5 sztukpieprz 0.5 łyżek deserowychmiód 1 łyżek stołowychczosnek 3 ząbkiżeberka wieprzowe 1 kilogramówWykonanie:Żeberka umyć, osączyć i porozdzielać na porcje. Czosnek obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, pieprzem, miodem, olejem przyprawą chińską i sosem sojowym. Otrzymaną mieszaniną natrzeć żeberka. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.190-200 st.C, piec 30 min, następnie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 30 min. Podczas pieczenia polewać co 10 min wytworzonym sosem. Podawać gorące, polane kwaśnym sosem, np. śliwkowym, z ryżem na sypko.Uwagi:Przyprawę chińską można zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku.Kuchnia StaropolskaPotrawy z MięsaKomentarze:Autor: wujek dobra radaData: 2012-01-31jezeli ktos marynuje mieso proponuje dodac lyzke musztardy...Autor: adrian1239Data: 2009-04-11przepis naprawde super sprawdzilem i polecam jak najbardziej napwawde warto ,jedyna moja zmiana bylo to iz do marynaty dodalem jeszcze troszke ketchupu i sosu slodko kwasnedo tao-taozostawilem na noc w marynacie ,podalem z makaronem tragiatl posypanym posiekanymi orzeszkami ziemnymi i surowka z pora i jablka przepis naprwde zrobil furore dziekuje i pozdrwaiam :)Autor: eloData: 2009-01-21dobreDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: