Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
sól według uznania
sos sojowy 3 łyżek stołowych
olej sojowy 1 łyżek stołowych
przyprawa chińska 0.5 sztuk
pieprz 0.5 łyżek deserowych
miód 1 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
żeberka wieprzowe 1 kilogramówWykonanie:
Żeberka umyć, osączyć i porozdzielać na porcje.
Czosnek obrać, zmiażdżyć, utrzeć z
solą,
pieprzem,
miodem,
olejem przyprawą chińską i
sosem sojowym. Otrzymaną mieszaniną natrzeć
żeberka. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, wlać 1/2 szklanki
wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.190-200 st.C, piec 30 min, następnie odwrócić je na drugą stronę i piec kolejne 30 min. Podczas pieczenia polewać co 10 min wytworzonym sosem. Podawać gorące, polane kwaśnym sosem, np.
śliwkowym, z
ryżem na sypko.Uwagi:Przyprawę chińską można zastąpić mieszanką zmielonego
imbiru,
cynamonu i odrobiny
anyżku.Kuchnia StaropolskaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: wujek dobra radaData: 2012-01-31jezeli ktos marynuje
mieso proponuje dodac lyzke
musztardy...Autor: adrian1239Data: 2009-04-11przepis naprawde super sprawdzilem i polecam jak najbardziej napwawde warto ,jedyna moja zmiana bylo to iz do marynaty dodalem jeszcze troszke
ketchupu i sosu slodko kwasnedo tao-taozostawilem na noc w marynacie ,podalem z
makaronem tragiatl posypanym posiekanymi
orzeszkami ziemnymi i surowka z
pora i
jablka przepis naprwde zrobil furore dziekuje i pozdrwaiam :)Autor: eloData: 2009-01-21dobreDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: