ßßß Cookit - przepis na Karaibski placek z galaretką

Karaibski placek z galaretką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kiwi 3 sztuk
mandarynki 3 sztuk
mango konserwowe 1 puszka
ananas konserwowy 1 puszka
cytryna 3 sztuk
mąka 400 gramów
masło 400 gramów
cukier 400 gramów
jajka 6 sztuk
proszek do pieczenia 3 łyżek deserowych
galaretka cytrynowa 1 sztuk
sól według uznania
Wykonanie:
Z jednej sparzonej cytryny zetrzeć skórkę, a ze wszystkich wycisnąć sok. Miękkie masło utrzeć z 350g cukru oraz szczypta soli na puszysta masę. Wbijając po kolei jajka, dodać 8 łyżek soku oraz skórkę z cytryny. Wymieszać z przesianą mąka, wymieszaną z proszkiem i szczyptą soli. Ciasto przełożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 175 stopniach. Po wyjęciu, gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe, nakłuć w kilku miejscach i skropić sokiem z cytryny.
Obrane owoce pokroić. Galaretkę przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Gdy lekko zastygnie rozsmarować na cieście, a na wierzchu ułożyć owoce.
Z reszty cukru oraz soku z cytryny i 5 łyżek wody ugotować gęsty syrop i gorącym polać ciasto z owocami. Zostawić do zastygnięcia.
Uwagi:
Masło można zastąpić margaryną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10738/Karaibski-placek-z-galaretka