Wykonanie
Przepis jest bardzo prosty, ciasto dość szybkie w zrobieniu i chyba z najbardziej podstawowych składników. Przepis dostałam go od cioci mojego
męża, która zawsze ma fajne pomysły kulinarne :) Babka tradycyjna, a zarazem oryginalna przez smaczek, który robi polewa z kogla mogla i
soku z cytryny. Pyszności :)
Ps. Babkę można zrobić na 2 sposoby:1. Ważąc 4 rozbite
jajka i dodając po tyle samo ile ważą:
cukru, tłuszczu i
mąki, plus 1 łyżeczkę proszku i skórkę otartą z
cytryny.2. Lub według poniższego przepisu, który napisałam po zważeniu
jajek ( 1 średniej wielkości
jajko waży około 50g).Składniki:4
jajka200g
cukru200g
margaryny lub
masła 82%200g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkórka otarta z 1
cytrynyPolewa:1
żółtko1 łyżka
cukruSok wyciśnięty z 1
cytrynyMiękki tłuszcz ucieramy z
cukrem do białości, po czym wbijamy do niego po jednym
jajku, stale miksując. Następnie zwalniamy obroty na najniższe, dodajemy po trochu
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenie i miksujemy jeszcze około 5 – 7 minut na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy skórkę otartą z
cytryny, mieszamy i przelewamy do formy ( okrągłej o średnicy około 22cm) dobrze wysmarowanej tłuszczem i ewentualnie wysypanej
bułką tartą.Babkę
cytrynową pieczemy około 30 – 35 minut w 180 ⁰ C.Po upieczeniu babkę pozostawiamy na około 5 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy z pieca, pozostawiamy na kolejne 5 minut w formie i w tym czasie robimy polewę.
Żółtko ucieramy z
cukrem przy użyciu widelca lub miksera na kogel
mogel. Następnie dodajemy do niego sok wyciśnięty z
cytryny i jeszcze raz miksujemy. Babkę delikatnie wyjmujemy z formy i rozprowadzamy po niej równomiernie polewę przy pomocy pędzla lub łyżeczki. Chodzi o to, by babka wpiła polewę, przez co zyska jeszcze bogatszy
cytrynowy smak. Oblaną babkę pozostawiamy do wystygnięcia.
R E K L A M A