Wykonanie
Coś zielonego..i coś pysznego...ciasto to "zlepek" z kilku przepisów...
Biszkopt ..chyba po raz pierwszy robiłam z dodatkiem
margaryny...przepis z książki Słodki świat Kasi..masa z
kisieli i
galaretki podpatrzona gdzieś w necie...a zielona masa z
kiwi..pochodzi także z książki Słodki świat Kasi..No i gdzieś zawieruszyło się albo przez przypadek usunęłam zdjęcie ciasta z przekroju..no cóż...musi być tylko takie..

50 g
margaryny1,5 szkl.
mąki1,5 szkl.
cukru6
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2
kisiele cytrynowe1
galaretka cytrynowa Wodzisław3 szklanki
wody10 dg
masła1 kg
kiwi20 dkg
cukru1 opakowanie żelfixu
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Jajka ubić z
cukrem na puch.Do masy jajecznej dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą.Do ciasta wlać rozpuszczoną
margarynę i wymieszać łyżką.Ciasto przelać do tortownicy .Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto zostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia.
Kisiele ugotować w 3 szklankach
wody, do gorącego wsypać
galaretkę i dodać
masło.Wymieszać.
Kiwi obrać i pokroić w plasterki.Wrzucić do rondla, wlać 0,5 szkl.
wody i wymieszać z żelfixem.Zagotować, wsypać
cukier i gotować kilka minut,aż z powierzchni zniknie piana.Ostudzić.Na
biszkopt wyłożyć masę z
kisielu i
galaretki.Odstawić do zastygnięcia.Na to wyłożyć masę z
kiwi i odstawić do zastygnięcia.Polać bezbarwną polewą.


