Wykonanie
Dzisiaj w Szwecji kolejny słodki dzień, zwany dniem
wafla czyli våffeldagen. Tradycja ta jest mocno związana z obrządkami religijnymi. Zwiastowanie Najświętszej
Marii Panny oznacza definitywny koniec zimy i
daje początek
wiośnie. Wiąże się to z rolniczą tradycją przygotowywania do nowych zadań w gospodarstwie.Ciekawe czy ten dzień i ilość zjedzonych
wafli pomoże odejść zimie :)Dzień
Matki Boskiej (vårfrudagen) ma również bardzo słodką nazwę, a mianowicie dzień
wafli (våffeldagen). Według niektórych wyjaśnień nazwa ta powstała przez dialektyczne wymawianie vårfrudagen jako vafferdagen . Tradycja jedzenia
wafli (gofrów) 25 marca jest popularna do dziś. I nie ma się
czemu dziwić, bo czy może być coś pyszniejszego niż gofry na śniadanie?Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"

Składniki (około 10-12 sztuk) 1 dl=100ml2
jaja1 dl
wody2 łyżeczki
cukrupół łyżeczki
soli3 dl
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia125 g
margaryny albo
masła2 dl
śmietany 36%olej do podlaniaSposób przygotowania:
Jaja,
wodę,
cukier,
sól,
mąkę i
proszek do pieczenia wymieszaj/zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj roztopioną, ale już schłodzoną
margarynę oraz ubitą
śmietanę. Wszystko delikatnie wymieszaj. Smaż w gofrownicy :) Podawaj z
bitą śmietaną i
owocami.Smacznego!