ßßß

Składniki:Biszkopt:- 4 jajka- 200 g cukru- 200 g mąki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- szczypta soli- 4 łyżki wodyKrem budyniowy:- 2 budynie- 1 litr mleka- 1 kostka miękkiego masła- 6 łyżek cukru- 1 kg jabłek (obrać i pokroić w drobną kostkę)- 10 łyżek wody- 2 galaretki cytrynowe- czekolada deserowaPrzygotowanie:Budynie ugotować bez cukru, pozostawić do wystudzenia - przykryć szczelnie folią – (przykleić do budyniu, dzięki temu nie zrobi się kożuch).Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić z dodatkiem soli, dodać 4 łyżki zimnej wody, nadal ubijać dosypując stopniowo cukier.Do piany delikatnie wmieszać po jednym żółtku następnie dodać mąkę z proszkiem (po trochu).Ciasto wyłożyć do foremki (24x28 cm).Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 °C przez 25 minut.Jabłka krótko zagotować z niewielką i wody, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i ostudzić. Gdy zaczną gęstnieć wyłożyć równomiernie na zimny biszkopt.Wstawić do lodówki.Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu, miksować.Gotowy krem wyłożyć na jabłkach z galaretką i rozsmarować.Na wierzch zetrzeć drobno czekoladę.