Wykonanie
Składniki:
Biszkopt:- 4
jajka- 200 g
cukru- 200 g
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 4 łyżki
wodyKrem budyniowy:- 2 budynie- 1 litr
mleka- 1 kostka miękkiego
masła- 6 łyżek
cukru- 1 kg
jabłek (obrać i pokroić w drobną kostkę)- 10 łyżek
wody- 2
galaretki cytrynowe-
czekolada deserowaPrzygotowanie:Budynie ugotować bez
cukru, pozostawić do wystudzenia - przykryć szczelnie folią – (przykleić do budyniu, dzięki temu nie
zrobi się kożuch).Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić z dodatkiem
soli, dodać 4 łyżki zimnej
wody, nadal ubijać dosypując stopniowo
cukier.Do piany delikatnie wmieszać po jednym
żółtku następnie dodać
mąkę z proszkiem (po trochu).Ciasto wyłożyć do foremki (24x28 cm).Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 °C przez 25 minut.
Jabłka krótko zagotować z niewielką i
wody, wsypać
galaretki, dokładnie wymieszać i ostudzić. Gdy zaczną gęstnieć wyłożyć równomiernie na zimny
biszkopt.Wstawić do lodówki.
Masło z
cukrem utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu, miksować.Gotowy krem wyłożyć na jabłkach z
galaretką i rozsmarować.Na wierzch zetrzeć drobno
czekoladę.