ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 800 gramówpapryka czerwona 2 sztukpapryka żółta 2 sztukcebula 150 gramówczosnek 2 ząbkioliwa 7 łyżek stołowychocet winny 4 łyżek stołowychbulion z kostki 75 mililitrówbazylia listki według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczone ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Ostudzić i pokroić na cząstki. Oczyszczoną paprykę pokroić w paseczki, a oczyszczoną cebulę przekroić na połówki i pokroić na cienkie plasterki. Oczyszczony czosnek przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebule i czosnek, wymieszać i dusić pod przykryciem 5 minut( nie rumienić). Dodać pokrojoną paprykę i smażyć 5 minut. Warzywa zdjąć z patelni łyżką cedzakową.Sos: do tłuszczu ze smażenia wlać ocet, bulion i pozostały olej, wymieszać.W miseczce wymieszać wszystkie składniki i polać sosem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem i udekorować listkami bazylii.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaSałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: