Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 55 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
schab wieprzowy 500 gramów
cebula 2 sztuk
papryka czerwona 1 sztuk
sałata masłowa 1 sztuk
cukier brązowy 1 łyżek stołowych
imbir starty 2 łyżek deserowych
przyprawa chińska 1 łyżek deserowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
wino ryżowe 1 łyżek stołowych
sos ostrygowy 1 łyżek stołowych
olej sezamowy 1.5 łyżek deserowych
Cynamon 1 sztuk
bazylia w listkach 1 łyżek stołowych
kolendra 1 łyżek stołowych
ocet winny biały 2 łyżek stołowychWykonanie:Marynata:
cukier,
imbir,
przyprawa chińska,
sos sojowy,
wino,
sos ostrygowy i
olej sezamowy dokładnie wymieszać w głębokim naczyniu. Dodać laskę
cynamonu. Odstawić.
Mięso ułożyć w szklanym lub porcelanowym naczyniu, zalać marynatą i wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny lub na całą noc. Podgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
Mięso odsączyć, marynatę zachować. Następnie
mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Piec bez przykrycia 25?30 minut, polewając od czasu do czasu marynatą. Następnie przykryć luźno folią aluminiową i pozostawić w wyłączonym piekarniku na 10 minut. W oddzielnym naczyniu do pieczenia ułożyć
cebulę i
czerwoną paprykę. Piec 5 minut, aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki sosu do polania włożyć do głębokiego słoika, zamknąć i potrząsając, dokładnie wymieszać. Półmisek wyłożyć liśćmi
sałaty, ułożyć na nich
mięso, obok
cebulę i
paprykę, skropić sosem. Podawać z
makaronem lub
ryżem.Uwagi:
Schab wieprzowy bez kości i tłuszczu 2x 250 g.,
cebula pokrojona na ćwiartki,
papryka pokrojona w cienkie paseczki.Marynata 1 łyżka
brązowego cukru 2 łyżeczki świeżo startego
imbiru 1 łyżeczka
przyprawy chińskiej 5 smaków 1 łyżka
sosu sojowego o niskiej zawartości
soli 1 łyżka
wina ryżowego lub
sherry 1 łyżka
sosu ostrygowego 1 łyżeczka
oleju sezamowego 1 laska
cynamonu.Sos
sezamowy z
ziołami 1 łyżka porwanych listków świeżej
bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej
kolendry 2 łyżki
białego octu winnego lub
ryżowego 1 łyżeczka
sosu sojowego o niskiej zawartości
soli 1/2 łyżeczki
oleju sezamowegoKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: IzaData: 2008-09-09W dobrych sklepach spożywczych, można kupić taki
cynamon. PozdrawiamAutor: AtelierData: 2008-09-09Skąd wziąć
cynamon w laskach?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: