ßßß Cookit - przepis na Karmelizowany schab wieprzowy z sałatą

Karmelizowany schab wieprzowy z sałatą

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 55 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
schab wieprzowy 500 gramów
cebula 2 sztuk
papryka czerwona 1 sztuk
sałata masłowa 1 sztuk
cukier brązowy 1 łyżek stołowych
imbir starty 2 łyżek deserowych
przyprawa chińska 1 łyżek deserowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
wino ryżowe 1 łyżek stołowych
sos ostrygowy 1 łyżek stołowych
olej sezamowy 1.5 łyżek deserowych
Cynamon 1 sztuk
bazylia w listkach 1 łyżek stołowych
kolendra 1 łyżek stołowych
ocet winny biały 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Marynata: cukier, imbir, przyprawa chińska, sos sojowy, wino, sos ostrygowy i olej sezamowy dokładnie wymieszać w głębokim naczyniu. Dodać laskę cynamonu. Odstawić. Mięso ułożyć w szklanym lub porcelanowym naczyniu, zalać marynatą i wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny lub na całą noc. Podgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Mięso odsączyć, marynatę zachować. Następnie mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Piec bez przykrycia 25?30 minut, polewając od czasu do czasu marynatą. Następnie przykryć luźno folią aluminiową i pozostawić w wyłączonym piekarniku na 10 minut. W oddzielnym naczyniu do pieczenia ułożyć cebulę i czerwoną paprykę. Piec 5 minut, aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki sosu do polania włożyć do głębokiego słoika, zamknąć i potrząsając, dokładnie wymieszać. Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, ułożyć na nich mięso, obok cebulę i paprykę, skropić sosem. Podawać z makaronem lub ryżem.
Uwagi:
Schab wieprzowy bez kości i tłuszczu 2x 250 g., cebula pokrojona na ćwiartki, papryka pokrojona w cienkie paseczki.
Marynata 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków 1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości soli 1 łyżka wina ryżowego lub sherry 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 laska cynamonu.
Sos sezamowy z ziołami 1 łyżka porwanych listków świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki białego octu winnego lub ryżowego 1 łyżeczka sosu sojowego o niskiej zawartości soli 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: Iza
Data: 2008-09-09
W dobrych sklepach spożywczych, można kupić taki cynamon. Pozdrawiam
Autor: Atelier
Data: 2008-09-09
Skąd wziąć cynamon w laskach?
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1139/Karmelizowany-schab-wieprzowy-z-salata