ßßß Cookit - przepis na Makaron Ryżowy z Warzywami

Makaron Ryżowy z Warzywami

nazwa

Wykonanie

Wrzesień 16, 2014 Wrzesień 16, 2014 Wrzesień 16, 2014 09:23 napisane przez Miss Berry
Dzisiaj przepis na bardzo proste i smaczne wegetariańskie stir fry. Makaron Ryżowy z Warzywami w słodkim sosie sojowym z imbirem .
Wiele razy próbowałam zrobić tego typu danie, jednak za bardzo mi ono nie wychodziło. Z jakiego powodu? Makaron po ugotowaniu zbijał się w jedną wielką mokrą kulkę, którą nie sposób było wymieszać z czymkolwiek. Czas gotowania makaronu ryżowego jest bardzo krótki – zaledwie 4 minuty i to nawet nie gotowania, a namoczenia we wrzątku. Stwierdziłam więc, że można namoczyć makaron w wodzie, a później go usmażyć.
Tym sposobem makaron ryżowy nie skleja się, i jest idealnie ugotowany wraz z naszymi lekko podsmażonymi warzywami i pysznym lekko słodkim sosem. Polecam!
Przepis na pyszny stir-fry Makaron Ryżowy z Warzywami.
Makaron Ryżowy z Warzywami
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut
W sumie: 25 minut
Porcje: 4
Składniki
200 g makaronu ryżowego
2 czerwone papryki
4 marchewki
1 cebula
2 cm kawałek imbiru (obrany)
1 szklanka zielonego groszku mrożonego
1 szklanka kiełków fasoli mung
½ szklanki sosu sojowego
2 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżeczki sosu ostrygowego
2 łyżeczki syropu z agawy
1 łyżka oleju ryżowego
świeża kolendra (do posypania)
Przygotowanie
Makaron ryżowy włożyć do miski z zimną wodą i namoczyć.
Przygotować warzywa: paprykę i marchewkę pokroić w paski, cebulę w piórka, kawałek obranego imbiru drobno posiekać.
Przygotować sos sojowo-imbirowy: w szklance wymieszać sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy i syrop z agawy.
W woku rozgrzać olej ryżowy. Dodać pokrojoną w piórka cebulę z imbirem i lekko podsmażyć.
Dodać mrożony groszek i podsmażać, aż się rozmrozi.
Następnie dodać pokrojoną paprykę i marchewkę. Wlać ⅓ przygotowanego wcześniej sosu sojowo-imbirowego.
Do woka dodać kiełki fasoli mung i namoczony makaron ryżowy.
Smażyć około 5 minut energicznie mieszając, aby makaron równomiernie się podsmażył i nie przywarł do woka.
Zdjąć z ognia, wlać resztę sosu i wymieszać. Podawać ze świeżą kolendrą. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 282 g Kalorie: 90 kcal Tłuszcze: 1 g Węglowodany: 18,2 g Błonnik: 1,7 g Białko: 3,5 g
3 . 2.2802
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/makaron-ryzowy-warzywami