Wykonanie
Wrzesień 16, 2014 Wrzesień 16, 2014 Wrzesień 16, 2014 09:23 napisane przez
Miss BerryDzisiaj przepis na bardzo proste i smaczne wegetariańskie stir fry.
Makaron Ryżowy z Warzywami w słodkim
sosie sojowym z
imbirem .Wiele
razy próbowałam zrobić tego typu danie, jednak za bardzo mi ono nie wychodziło. Z jakiego powodu?
Makaron po ugotowaniu zbijał się w jedną wielką mokrą kulkę, którą nie sposób było wymieszać z czymkolwiek. Czas gotowania
makaronu ryżowego jest bardzo krótki – zaledwie 4 minuty i to nawet nie gotowania, a namoczenia we wrzątku. Stwierdziłam więc, że można namoczyć
makaron w wodzie, a później go usmażyć.Tym sposobem
makaron ryżowy nie skleja się, i jest idealnie ugotowany wraz z naszymi lekko podsmażonymi warzywami i pysznym lekko słodkim sosem. Polecam!Przepis na pyszny stir-fry
Makaron Ryżowy z Warzywami.
Makaron Ryżowy z WarzywamiAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 10 minutW
sumie: 25 minutPorcje: 4Składniki200 g
makaronu ryżowego2
czerwone papryki4
marchewki1
cebula2 cm kawałek
imbiru (obrany)1 szklanka
zielonego groszku mrożonego1 szklanka
kiełków fasoli mung½ szklanki
sosu sojowego2 łyżeczki
sosu rybnego2 łyżeczki
sosu ostrygowego2 łyżeczki
syropu z agawy1 łyżka
oleju ryżowegoświeża
kolendra (do posypania)Przygotowanie
Makaron ryżowy włożyć do miski z zimną
wodą i namoczyć.Przygotować warzywa:
paprykę i
marchewkę pokroić w paski,
cebulę w piórka, kawałek obranego
imbiru drobno posiekać.Przygotować
sos sojowo-
imbirowy: w szklance wymieszać
sos sojowy,
sos rybny,
sos ostrygowy i
syrop z agawy.W woku rozgrzać
olej ryżowy. Dodać pokrojoną w piórka
cebulę z
imbirem i lekko podsmażyć.Dodać mrożony
groszek i podsmażać, aż się rozmrozi.Następnie dodać pokrojoną
paprykę i
marchewkę. Wlać ⅓ przygotowanego wcześniej
sosu sojowo-
imbirowego.Do woka dodać
kiełki fasoli mung i namoczony
makaron ryżowy.Smażyć około 5 minut energicznie mieszając, aby
makaron równomiernie się podsmażył i nie przywarł do woka.Zdjąć z ognia, wlać resztę sosu i wymieszać. Podawać ze świeżą
kolendrą. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 282 g Kalorie: 90 kcal Tłuszcze: 1 g Węglowodany: 18,2 g Błonnik: 1,7 g
Białko: 3,5 g3 . 2.2802
Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie