ßßß
Tuńczyk Teriyaki z WarzywamiAuthor: Miss BerryCzas przygotowania: 35 minutCzas gotowania: 10 minutW sumie: 45 minutPorcje: 2Składniki2 steki z tuńczyka40 ml sosu sojowego2 łyżeczki sosu ostrygowego2 łyżeczki sosu rybnego2 łyżki syropu z agawy50 ml wody2 duże cebule3 czerwone paprykigarść kiełków fasolikilka niedużych pieczarek1 łyżka oleju ryżowego2 łyżki sezamuświeża kolendraPrzygotowaniePrzygotować sos teriyaki: w miseczce wymieszać sos sojowy, sos ostrygowy i sos rybny wraz z syropem z agawy i wodą.Steki z tuńczyka włożyć do woreczka lub miski i zalać przygotowanym sosem teriyaki. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut.W międzyczasie przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę, pieczarki na plasterki.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju ryżowego, wyciągnąć tuńczyka z lodówki i smażyć same steki (pozostawiając sos teriyaki w misce lub w woreczku) około 45 sekund z każdej strony.Steki ściągnąć z patelni i przełożyć na talerze.Na tej samej patelni lekko podsmażyć cebulę na dużym ogniu, tak aby wciąż była lekko chrupiąca.Dodać paprykę i pieczarki i wlać sos teriyaki pozostały z marynowania tuńczyka. Sos powinien szybko odparować. Nie smażyć warzyw dłużej niż kilka minut, by wciąż pozostały chrupiące.Ściągnąć z ognia i dodać garść kiełków fasoli, wymieszać.Warzywa przełożyć na talerze ze stekami z tuńczyka. Posypać sezamem i posiekaną świeżą kolendrą. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 465 g Kalorie: 410 kcal Tłuszcze: 18,4 g Węglowodany: 35 g Błonnik: 8 g Białko: 33 g3 . 2.2807Kim jestem?Miss BerryJestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnieZapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych przepisach i artykułachSzukajO mnieMiss BerryJestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnieNewsletterPrzepisyPinterestNajnowsze komentarzeDo pobrania
Pobierz darmowe etykiety na przyprawy do wydrukowania