Wykonanie
Październik 15, 2014 Październik 15, 2014 Październik 15, 2014 12:34 napisane przez
Miss BerryTo danie naprawdę robi się w 15 minut! Pomijając marynowanie, wystarczy tylko pokroić warzywa, wrzucić
tuńczyka na patelnię na kilka minut, zdjąć, na tą samą patelnię wrzucić warzywa i gotowe!Pysznie, azjatycko i bardzo szybko .Osobiście jestem wielką fanką wszystkich dań w azjatyckim stylu, a teriyaki jest jednym z moich ulubionych
sosów. Smażone, chrupiące warzywa w towarzystwie słodko słonego aromatu, lekko podsmażonej
cebuli oraz świeżych
kiełków to przepyszna uczta! Polecam, spróbujcie tej potrawy z
tuńczykiem.Jest to także idealne danie dla wszystkich na diecie
Paleo – węglowodany pochodzą tu głównie z warzyw, a
tuńczyk jest doskonałym źródłem
białka. Same plusyNo, ale do rzeczy.
Tuńczyk Teriyaki z WarzywamiAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 35 minutCzas gotowania: 10 minutW
sumie: 45 minutPorcje: 2Składniki2
steki z
tuńczyka40 ml
sosu sojowego2 łyżeczki
sosu ostrygowego2 łyżeczki
sosu rybnego2 łyżki
syropu z agawy50 ml
wody2 duże
cebule3
czerwone paprykigarść
kiełków fasolikilka niedużych
pieczarek1 łyżka
oleju ryżowego2 łyżki
sezamuświeża
kolendraPrzygotowaniePrzygotować
sos teriyaki: w miseczce wymieszać
sos sojowy,
sos ostrygowy i
sos rybny wraz z
syropem z agawy i
wodą.
Steki z
tuńczyka włożyć do woreczka lub miski i zalać przygotowanym
sosem teriyaki. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut.W międzyczasie przygotować warzywa:
cebulę pokroić w piórka,
paprykę w kostkę,
pieczarki na plasterki.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oleju ryżowego, wyciągnąć
tuńczyka z lodówki i smażyć same
steki (pozostawiając
sos teriyaki w misce lub w woreczku) około 45 sekund z każdej strony.
Steki ściągnąć z patelni i przełożyć na talerze.Na tej samej patelni lekko podsmażyć
cebulę na dużym ogniu, tak aby wciąż była lekko chrupiąca.Dodać
paprykę i
pieczarki i wlać
sos teriyaki pozostały z marynowania
tuńczyka. Sos powinien szybko odparować. Nie smażyć warzyw dłużej niż kilka minut, by wciąż pozostały chrupiące.Ściągnąć z ognia i dodać garść
kiełków fasoli, wymieszać.Warzywa przełożyć na talerze ze
stekami z
tuńczyka. Posypać
sezamem i posiekaną świeżą
kolendrą. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 465 g Kalorie: 410 kcal Tłuszcze: 18,4 g Węglowodany: 35 g Błonnik: 8 g
Białko: 33 g3 . 2.2807Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnieZapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych przepisach i artykułachSzukajO mnie
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnieNewsletterPrzepisyPinterestNajnowsze komentarzeDo pobrania
Pobierz darmowe etykiety na
przyprawy do wydrukowania