ßßß Cookit - przepis na Tuńczyk Teriyaki z Warzywami

Tuńczyk Teriyaki z Warzywami

nazwa

Wykonanie

Październik 15, 2014 Październik 15, 2014 Październik 15, 2014 12:34 napisane przez Miss Berry
To danie naprawdę robi się w 15 minut! Pomijając marynowanie, wystarczy tylko pokroić warzywa, wrzucić tuńczyka na patelnię na kilka minut, zdjąć, na tą samą patelnię wrzucić warzywa i gotowe!
Pysznie, azjatycko i bardzo szybko .
Osobiście jestem wielką fanką wszystkich dań w azjatyckim stylu, a teriyaki jest jednym z moich ulubionych sosów. Smażone, chrupiące warzywa w towarzystwie słodko słonego aromatu, lekko podsmażonej cebuli oraz świeżych kiełków to przepyszna uczta! Polecam, spróbujcie tej potrawy z tuńczykiem.
Jest to także idealne danie dla wszystkich na diecie Paleo – węglowodany pochodzą tu głównie z warzyw, a tuńczyk jest doskonałym źródłem białka. Same plusy
No, ale do rzeczy.
Tuńczyk Teriyaki z Warzywami
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 10 minut
W sumie: 45 minut
Porcje: 2
Składniki
2 steki z tuńczyka
40 ml sosu sojowego
2 łyżeczki sosu ostrygowego
2 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżki syropu z agawy
50 ml wody
2 duże cebule
3 czerwone papryki
garść kiełków fasoli
kilka niedużych pieczarek
1 łyżka oleju ryżowego
2 łyżki sezamu
świeża kolendra
Przygotowanie
Przygotować sos teriyaki: w miseczce wymieszać sos sojowy, sos ostrygowy i sos rybny wraz z syropem z agawy i wodą.
Steki z tuńczyka włożyć do woreczka lub miski i zalać przygotowanym sosem teriyaki. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
W międzyczasie przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę, pieczarki na plasterki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju ryżowego, wyciągnąć tuńczyka z lodówki i smażyć same steki (pozostawiając sos teriyaki w misce lub w woreczku) około 45 sekund z każdej strony.
Steki ściągnąć z patelni i przełożyć na talerze.
Na tej samej patelni lekko podsmażyć cebulę na dużym ogniu, tak aby wciąż była lekko chrupiąca.
Dodać paprykę i pieczarki i wlać sos teriyaki pozostały z marynowania tuńczyka. Sos powinien szybko odparować. Nie smażyć warzyw dłużej niż kilka minut, by wciąż pozostały chrupiące.
Ściągnąć z ognia i dodać garść kiełków fasoli, wymieszać.
Warzywa przełożyć na talerze ze stekami z tuńczyka. Posypać sezamem i posiekaną świeżą kolendrą. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 465 g Kalorie: 410 kcal Tłuszcze: 18,4 g Węglowodany: 35 g Błonnik: 8 g Białko: 33 g
3 . 2.2807
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o nowych przepisach i artykułach
Szukaj
O mnie
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Newsletter
Przepisy
Pinterest
Najnowsze komentarze
Do pobrania
Pobierz darmowe etykiety na przyprawy do wydrukowania
Źródło:http://missberry.pl/tunczyk-teriyaki-warzywami