Wykonanie
Styczeń 19, 2015 Styczeń 19, 2015 Styczeń 19, 2015 18:27 napisane przez
Miss BerryOstatnio jest to moja ulubiona azjatycka zupka. Wcześniej na pierwszym miejscu była tajska zupa Tom Yum, jednak ostatnio zajadam się właśnie wietnamską Pho.Co ciekawe, przyrządzenie samej zupy jest bardzo łatwe, wymaga po prostu dość długiego gotowania tak jak nasz polski rosół.
Wywar przyrządza się tylko i wyłącznie z kości wołowych i przypraw.Szukając odpowiedniego przepisu przeleciałam mnóstwo anglojęzycznych stron z ‚autentycznymi’ przepisami na zupkę Pho. W rezultacie powstał zmodyfikowany przepis na wspaniałą wietnamską zupkę, która z odpowiednimi dodatkami na pewno przypadnie do gustu wielbicielom azjatyckich smaków. Jeżeli chodzi o
mięso – używam tylko i wyłącznie niezastąpionej piersi
kaczki . W mojej ulubionej malutkiej azjatyckiej knajpce Pan kucharz (z Wietnamu oczywiście), zawsze podkreśla, że zupka Pho z
kaczką jest najlepsza .Bardzo ważnym składnikiem zupki Pho są dodatki . Tutaj stosuje się świeży
szczypiorek,
kolendrę,
czerwoną cebulę,
papryczkę chili oraz świeże
kiełki fasoli mung . Samą zupkę podaje się z
makaronem ryżowym oraz cieniutko pokrojoną piersią z
kaczki .Zapraszam do przeczytania przepisu na pyszną Zupkę Pho!
Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 1 godzina 30 minutW
sumie: 2 godzinyPorcje: 6-8Składniki
Wywar3 litry
wody1 kg kości wołowych1 kawałek
imbiru (ok. 15 cm)4 gwiazdki
anyżu3
cebule3 łyżki
sosu rybnego3 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
cukru2 łyżeczki
soli1 mała
papryczka chili1 laska
cynamonuDodatki200 g
makaronu ryżowego200 g
kiełków fasoli mung1 duży
szczypiorek2
czerwone cebule1 duża doniczka świeżej
kolendry1 duża pierś z
kaczki (bez skóry)2
limonki2 łyżki
oleju ryżowegoPrzygotowanieZaczynamy od oczyszczania kości: w dużym garnku kości wołowe zalać
wodą, tak aby były zanurzone i zagotować. Wylać gorącą
wodę, przepłukać kości i włożyć je z powrotem do garnka i zalać 3 litrami zimnej
wody.Dodać obrane
cebule w całości (ewentualnie lekko przypalone na kuchence), oraz obrany, lekko rozgnieciony
imbir.
Wywar gotować na małym ogniu usuwając zbierające się na wierzchu szumowiny.Po około 30 minutach dodać gwiazdki
anyżu, laskę
cynamonu,
cukier i
sól.Gotować minimum godzinę, następnie dodać
sos rybny i
sos sojowy. Należy spróbować
wywaru i ewentualnie doprawić aby jak najbardziej przypominał nam znany już smak - najlepsza metoda :) Jeśli zupa jest zbyt mało słona, nie solimy, tylko dodajemy więcej
sosu rybnego.Przygotować dodatki: Pierś z
kaczki usmażyć w całości na patelni na
oleju ryżowym przez około 8 minut z każdej strony. Odstawić, po 10 minutach pokroić w bardzo cieniutkie plasterki.
Makaron ryżowy zalać wrzącą
wodą i odstawić na około 4 minuty. Przecedzić i wymieszać z jedną łyżeczką
oleju ryżowego.
Szczypiorek i świeżą
kolendrę posiekać na drobne kawałki.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
Papryczkę chili pokroić.Przygotować porcję zupki: do miski nałożyć porcję
makaronu ryżowego, pół garści
kiełków fasoli mung,
czerwoną cebulę,
papryczkę chili, plasterki piersi z
kaczki, świeżą
kolendrę oraz
szczypiorek. Wlać do miski przecedzony
wywar z garnka. Wycisnąć sok z ćwiartki
limonki. Doprawić
sosem sojowym do smaku. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 100 g Kalorie: 45 kcal Tłuszcze: 1,9 g Węglowodany: 6 g Błonnik: 0,2 g
Białko: 2,22,2 g3 . 3.3077
Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie