ßßß
Author: Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 1 godzina 30 minutW sumie: 2 godzinyPorcje: 6-8SkładnikiWywar3 litry wody1 kg kości wołowych1 kawałek imbiru (ok. 15 cm)4 gwiazdki anyżu3 cebule3 łyżki sosu rybnego3 łyżki sosu sojowego3 łyżki cukru2 łyżeczki soli1 mała papryczka chili1 laska cynamonuDodatki200 g makaronu ryżowego200 g kiełków fasoli mung1 duży szczypiorek2 czerwone cebule1 duża doniczka świeżej kolendry1 duża pierś z kaczki (bez skóry)2 limonki2 łyżki oleju ryżowegoPrzygotowanieZaczynamy od oczyszczania kości: w dużym garnku kości wołowe zalać wodą, tak aby były zanurzone i zagotować. Wylać gorącą wodę, przepłukać kości i włożyć je z powrotem do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody.Dodać obrane cebule w całości (ewentualnie lekko przypalone na kuchence), oraz obrany, lekko rozgnieciony imbir.Wywar gotować na małym ogniu usuwając zbierające się na wierzchu szumowiny.Po około 30 minutach dodać gwiazdki anyżu, laskę cynamonu, cukier i sól.Gotować minimum godzinę, następnie dodać sos rybny i sos sojowy. Należy spróbować wywaru i ewentualnie doprawić aby jak najbardziej przypominał nam znany już smak - najlepsza metoda :) Jeśli zupa jest zbyt mało słona, nie solimy, tylko dodajemy więcej sosu rybnego.Przygotować dodatki: Pierś z kaczki usmażyć w całości na patelni na oleju ryżowym przez około 8 minut z każdej strony. Odstawić, po 10 minutach pokroić w bardzo cieniutkie plasterki.Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odstawić na około 4 minuty. Przecedzić i wymieszać z jedną łyżeczką oleju ryżowego.Szczypiorek i świeżą kolendrę posiekać na drobne kawałki. Czerwoną cebulę pokroić w piórka. Papryczkę chili pokroić.Przygotować porcję zupki: do miski nałożyć porcję makaronu ryżowego, pół garści kiełków fasoli mung, czerwoną cebulę, papryczkę chili, plasterki piersi z kaczki, świeżą kolendrę oraz szczypiorek. Wlać do miski przecedzony wywar z garnka. Wycisnąć sok z ćwiartki limonki. Doprawić sosem sojowym do smaku. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 100 g Kalorie: 45 kcal Tłuszcze: 1,9 g Węglowodany: 6 g Błonnik: 0,2 g Białko: 2,22,2 g3 . 3.3077
Kim jestem?Miss BerryJestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie