ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegocebula 2 sztuksłonina 100 gramówmasło 4 łyżek stołowychjabłka 8 sztuksok z cytryny 2 łyżek stołowychjajka 1 sztuknatka pietruszki 0,5 pęczekmajeranek 1 łyżek deserowychrostbef 1 kilogramówmargaryna 1 łyżek stołowychrosół 400 mililitrówmusztarda 2 łyżek stołowychmasło 2 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniamigdały mielone 100 gramówWykonanie:Oczyszczona cebulę pokroić w kostkę i razem z pokrojona w kostkę słoniną usmażyć na łyżce masła. Z 6 jabłek ściąć wierzchy i wydrążyć gniazda nasienne. Pozostałe obrać, wykroić gniazda, a miąższ pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem cytrynowym, jajkiem, cebulka ze słoniną, ziołami i migdałami. Jabłka ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i napełnić polową farszu. Resztę masła zetrzeć na wiórki do środka jabłek i przykryć wierzchami z jabłek. Piec 5 minut.Umyte, osuszone mięso natrzeć sola oraz pieprzem. W brytfannie roztopić margarynę i podsmażyć mięso ze wszystkich stron, na dużym ogniu. Rozsmarować pozostały farsz jabłkowo-ziołowy. Mięso ułożyć na blasze obok jabłek i piec ok. 40 minut.Do sosu wytworzonego w czasie pieczenia wlać rosół i gotować tak długo, aż po odparowaniu zostanie ok. 200 ml.Mięso wyjąc z piekarnika. musztardę i masło(2 łyżki) wymieszać z sosem, doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem pieczeń pokroić na grube plastry i ułożyć na talerzach razem z jabłkami. Polać sosem. Można podawać z krokietami panierowanymi z płatkach migdałów oraz jarzynką z kapusty włoskiej.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: