Wykonanie
Składniki:Nadzienie:
mięso ugotowane 0,3 kg (najlepiej wołowe)
cebula 1 mała
sól,
pieprzCiasto:
mąka pszenna 0,5 kg
jajo 1¾ szklanki
wodysólsłonina 5 dag lub
masło do polaniaWykonanie:Przygotować farsz: ugotowane
mięso przepuścić przez maszynkę do
mięsa razem z
cebulą. Dodać
sól,
pieprz, dokładnie wyrobić na jednolitą, pulchną masę. Jeżeli jest zbite rozrzedzić nieco rosołem lub gorącą
wodą.Przygotować ciasto: Przesianą
mąkę zagnieść z
jajem,
solą i
wodą, wyrobić. Cienko rozwałkować, wykrawać krążki średniej wielkości. Na środek każdego krążka nałożyć nadzienie. Zlepiać pierogi na przestrzeni małego rąbka.
Przygotowane pierogi włożyć do wrzącej, osolonej
wody, ugotować, odcedzić, przelać ciepłą
wodą, osaczyć, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać
słoniną lub zrumienionym
masłem, zaraz podawać.