ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Odkąd udało mi się odnaleźć mój idealny przepis na ciasto do pierogów, coraz częściej te pyszności goszczą na naszym stole. Dzisiaj mam dla Was kolejną (klasyczną) odsłonę pierogów - z nadzieniem mięsnym. Farsz jest tak pyszny, że mój synuś tylko co chwilę podchodził i podjadał, przez co część wyrobionego ciasta musiałam wyrzucić bo wyszło nieproporcjonalnie do ilości mięsa ;-)
Przy okazji muszę się trochę wytłumaczyć - ostatnio mało mnie przy komputerze ponieważ po pierwsze jestem chora, mam chorego Synusia i Mężusia, a do tego uczę się do egzaminu...ale na pewno w lutym będzie mnie więcej, a do tego czasu postaram się w każdej chwili zaglądać i nadrabiać zaległości na blogu...chociaż nie jest to proste (właśnie stworzyłam najdłuższe zdanie na tym blogu;)
Składniki na farsz:
gotowane mięso z rosołu
1-2 marchewki (w zależności od tego jak dużo mięsa mamy)
1-2 łyżki rosołu
cebula
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na patelni. Mięso, przysmażoną cebulkę i marchewkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy solidnie solą i pieprzem, dodajemy rosół żeby nie było zbyt suche i nadał smaku.
Składniki na ciasto do pierogów:
600 g mąki pszennej
niecała 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka rozpuszczonego masła
1 jajko
szczypta soli
Z mąki tworzymy kopczyk, wbijamy jajko, dodajemy sól, masło i całość dokładnie mieszamy. Powoli dolewamy wodę, wyrabiamy ciasto i jeśli jest za suche - dolewamy więcej wody. Ciasto nie może się kleić, ale nie może też być zbyt twarde i suche. Należy je dobrze wyrobić.
Ciasto dzielimy na części, każdą wałkujemy, wykrawamy kółka np. szklanką lub innym naczyniem i na środek nakładamy farsz. Zaklejamy.
W garnku gotujemy wodę , gdy jest wrząca - wkładamy pierogi. Gotujemy aż wypłyną, woda zacznie ponownie wrzeć i jeszcze chwilę je tam trzymamy. Po ugotowaniu przekładamy na chwilę do zimnej wody i wyjmujemy na talerz.
Moje były w dwóch wersjach - gotowanej oraz smażonej (po ugotowaniu kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z dwóch stron). Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/01/cudowne-pierogi.html