Wykonanie
Odkąd udało mi się odnaleźć mój idealny przepis na ciasto do pierogów, coraz częściej te pyszności goszczą na naszym
stole. Dzisiaj mam dla Was kolejną (klasyczną) odsłonę pierogów - z nadzieniem mięsnym. Farsz jest tak pyszny, że mój synuś tylko co chwilę podchodził i podjadał, przez co część wyrobionego ciasta musiałam wyrzucić bo wyszło nieproporcjonalnie do ilości
mięsa ;-)
Przy okazji muszę się trochę wytłumaczyć - ostatnio mało mnie przy komputerze ponieważ po pierwsze jestem chora, mam chorego Synusia i Mężusia, a do tego uczę się do egzaminu...ale na pewno w lutym będzie mnie więcej, a do tego czasu postaram się w każdej chwili zaglądać i nadrabiać zaległości na blogu...chociaż nie jest to proste (właśnie stworzyłam najdłuższe zdanie na tym blogu;)Składniki na farsz:gotowane
mięso z rosołu1-2
marchewki (w zależności od tego jak dużo
mięsa mamy)1-2 łyżki rosołu
cebulaCebulę kroimy w piórka i smażymy na patelni.
Mięso, przysmażoną
cebulkę i
marchewkę mielimy w maszynce do
mielenia mięsa. Doprawiamy solidnie
solą i
pieprzem, dodajemy rosół żeby nie było zbyt suche i nadał smaku.Składniki na ciasto do pierogów:600 g
mąki pszennejniecała 1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżka rozpuszczonego
masła1
jajkoszczypta
soliZ
mąki tworzymy kopczyk, wbijamy
jajko, dodajemy
sól,
masło i całość dokładnie mieszamy. Powoli dolewamy
wodę, wyrabiamy ciasto i jeśli jest za suche - dolewamy więcej
wody. Ciasto nie może się kleić, ale nie może też być zbyt twarde i suche. Należy je dobrze wyrobić.Ciasto dzielimy na części, każdą wałkujemy, wykrawamy kółka np. szklanką lub innym naczyniem i na środek nakładamy farsz. Zaklejamy.W garnku gotujemy
wodę , gdy jest wrząca - wkładamy pierogi. Gotujemy aż wypłyną,
woda zacznie ponownie wrzeć i jeszcze chwilę je tam trzymamy. Po ugotowaniu przekładamy na chwilę do zimnej
wody i wyjmujemy na talerz.Moje były w dwóch wersjach - gotowanej oraz smażonej (po ugotowaniu kładziemy na patelnię z rozgrzanym
olejem i smażymy z dwóch stron). Smacznego!