ßßß
Przy okazji muszę się trochę wytłumaczyć - ostatnio mało mnie przy komputerze ponieważ po pierwsze jestem chora, mam chorego Synusia i Mężusia, a do tego uczę się do egzaminu...ale na pewno w lutym będzie mnie więcej, a do tego czasu postaram się w każdej chwili zaglądać i nadrabiać zaległości na blogu...chociaż nie jest to proste (właśnie stworzyłam najdłuższe zdanie na tym blogu;)Składniki na farsz:gotowane mięso z rosołu1-2 marchewki (w zależności od tego jak dużo mięsa mamy)1-2 łyżki rosołucebulaCebulę kroimy w piórka i smażymy na patelni. Mięso, przysmażoną cebulkę i marchewkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy solidnie solą i pieprzem, dodajemy rosół żeby nie było zbyt suche i nadał smaku.Składniki na ciasto do pierogów:600 g mąki pszennejniecała 1/2 szklanki ciepłej wody1 łyżka rozpuszczonego masła1 jajkoszczypta soli
Z mąki tworzymy kopczyk, wbijamy jajko, dodajemy sól, masło i całość dokładnie mieszamy. Powoli dolewamy wodę, wyrabiamy ciasto i jeśli jest za suche - dolewamy więcej wody. Ciasto nie może się kleić, ale nie może też być zbyt twarde i suche. Należy je dobrze wyrobić.Ciasto dzielimy na części, każdą wałkujemy, wykrawamy kółka np. szklanką lub innym naczyniem i na środek nakładamy farsz. Zaklejamy.W garnku gotujemy wodę , gdy jest wrząca - wkładamy pierogi. Gotujemy aż wypłyną, woda zacznie ponownie wrzeć i jeszcze chwilę je tam trzymamy. Po ugotowaniu przekładamy na chwilę do zimnej wody i wyjmujemy na talerz.Moje były w dwóch wersjach - gotowanej oraz smażonej (po ugotowaniu kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z dwóch stron). Smacznego!
