Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegofilety z
mintaja 4 sztuk
cytryna 0,5 sztuk
ziemniaki 400 gramów
jajka 1 sztuk
pory 1 kilogramów
bulion warzywny 0,5 litrów
masło 40 gramów
mąka 30 gramów
śmietana 100 gramów
musztarda z ziarenkami
gorczycy 2 łyżek stołowych
estragon, pęczek 0,5 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaplasterki
cytryny według uznania
olej według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać
jajko. Doprawić na pikantnie
solą i
pieprzem. Dobrze wymieszać. Umyte, osuszone filety pokroić na porcje, skropić
sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut. Następnie osuszyć, panierować w przygotowanej
masie ziemniaczanej. Skorupkę bardzo dokładnie przycisnąć i usmażyć z obu stron na rozgrzanym
oleju.Oczyszczone
pory pokroić na małe krążki i gotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Opłukane listki
estragonu, trochę odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać.
Masło rozgrzać, oprószyć
mąką, zasmażyć, podlać rosołem i zagotować. Dodać
śmietanę,
musztardę,
estragon,
sól i
pieprz. Dodać
pory i podgrzać.
Rybę, sos i plasterki
cytryny przełożyć na talerze i podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: