ßßß Cookit - przepis na Ziołowy mintaj w porach

Ziołowy mintaj w porach

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
filety z mintaja 4 sztuk
cytryna 0,5 sztuk
ziemniaki 400 gramów
jajka 1 sztuk
pory 1 kilogramów
bulion warzywny 0,5 litrów
masło 40 gramów
mąka 30 gramów
śmietana 100 gramów
musztarda z ziarenkami gorczycy 2 łyżek stołowych
estragon, pęczek 0,5 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
plasterki cytryny według uznania
olej według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajko. Doprawić na pikantnie solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Umyte, osuszone filety pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut. Następnie osuszyć, panierować w przygotowanej masie ziemniaczanej. Skorupkę bardzo dokładnie przycisnąć i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Oczyszczone pory pokroić na małe krążki i gotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Opłukane listki estragonu, trochę odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać. Masło rozgrzać, oprószyć mąką, zasmażyć, podlać rosołem i zagotować. Dodać śmietanę, musztardę, estragon, sól i pieprz. Dodać pory i podgrzać. Rybę, sos i plasterki cytryny przełożyć na talerze i podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5152/Ziolowy-mintaj-w-porach