Wykonanie
Bardzo prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Fish &
chips to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej, składa się ze smażonej
ryby i frytek, ja jeszcze dodałem świetny sos
porowy, który idealnie pasuje do tego dania.Składniki (7-8 porcji):1 kg filetów
suma (świeżego
suma dostałem w biedronce, może być inna
ryba np.
dorsz,
mintaj)1 i 1/2
cytryny1
por200 ml
śmietany ( najlepiej 30%, może być 18%)1 łyżka
mąkidwie łyżki
masłakostka rosołowa1 kg
ziemniaków3 łyżki
oleju +
olej do smażenia
rybysólpieprzZaczynamy od podzielenia filetów na kawałki, które będą nam najbardziej odpowiadały. Filety przekładamy do miski, skrapiamy
sokiem z jednej
cytryny, doprawiamy
solą oraz
pieprzem i odstawiamy na jakieś 2-3 godziny. W tym czasie
ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na frytki. Przekładamy do miski i mieszamy razem z trzema łyżkami
oleju, doprawiamy
solą oraz
pieprzą i odstawiamy.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na nim frytki, które jeszcze raz dokładnie mieszamy z
olejem. Frytki wkładamy do piekarnika na 15 minut. W tym czasie
pora obieramy z liści i zostawiamy białą część, którą kroimy na drobne plasterki. W średnim garnku rozgrzewamy dwie łyżki
masła i podsmażamy na nim pokrojonego
pora przez 3-4 minuty.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej
wody i dodajemy do
pora, gotujemy do miękkości na małym ogniu około 10 minut. Frytki po 15 minutach mieszamy i wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut, trzymamy aż uzyskamy nasz ulubiony efekt, ja lubię kiedy końcówki frytek, są przypieczone. Do
pora z rosołkiem dodajemy
śmietanę oraz łyżkę
mąki i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia po czym dodajemy sok z połowy
cytryny oraz doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy i sos mamy gotowy.Kiedy sos
porowy mamy już gotowy, a frytki się pieką bierzemy się za smażenie
rybki. Na dużej patelni rozgrzewamy 0,5 cm warstwę
oleju i czekamy aż mocno się rozgrzeje.
Rybę panierujemy i wrzucamy na gorący
olej, smażymy po około 3 minuty z każdej strony, aż panierka z
bułki tartej będzie złocisto-brązowa.
Rybkę przekładamy na papierowy ręcznik, czekamy pół minuty aż nadmiar tłuszczu odcieknie i gotowe. Usmażoną
rybę podajemy z frytkami i sosem
porowym. Możemy również podać ulubioną surówkę.Smacznego!