Wykonanie
Jajka na twardo w wersji obiadowej to dla mnie nowość. Ale bardzo ciekawa i dająca mnóstwo możliwości. Dzisiaj podaję wersję nieco wielkanocną. Tak przynajmniej mi się kojarzą
jajka w
sosie musztardowym. Właściwie same
jajka w
boczku z sosem są idealną przekąską nawet na zimno.Trochę zmodyfikowałam przepis. A właściwie sposób wykonania, bo pierwotny wymagał użycia co najmniej 6 garnków, patelni, rondli itd, a ja ograniczyłam się do 3 :) Poza tym
ziemniaki w przepisie zostały potraktowane trochę po macoszemu, więc ja, choć za nimi nie przepadam, zrobiłam z nich purée z
porem i
szczypiorkiem, które wyszło bardzo smaczne i idealnie pasowało do sosu :) A sam
sos jest przez
musztardę Dijon dość ostry i słony. Jeśli nie jesteście jej fanami, polecam zastąpić ją inną.
JAJKA Z
BOCZKIEM W
SOSIE MUSZTARDOWYMskładniki na 4 porcje:(ja zrobiłam sos z całej porcji, ale
ziemniaków,
jajek itd przygotowałam połowę)- 8
jajek- 750g
ziemniaków- 8 plastrów
boczku-
sól i pierz- 1
por- 2 łyżki
masła- 1 łyżka
mąki- 250 ml
bulionu warzywnego- 4 łyżki
śmietany (u mnie 18%)- 1 łyżka
musztardy Dijon- 1 łyżka
musztardy sarepskiej-
cukier- 4 łyżki posiekanego
szczypiorkuJajka ugotować na twardo.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić. Gotować ok. 20 minut (do miękkości) w osolonej wodzie.W tym czasie
jajka obrać i owinąć każde plastrem
boczku. Usmażyć na patelni bez tłuszczu, przełożyć do głębokiego półmiska.
Pora oczyścić, dokładnie umyć i samą białą część pokroić w krążki. Na tłuszczu wytopionym z
boczku dusić
pora przez 5-7 minut, aż zmięknie. Wyjąć krążki.Roztopić łyżkę
masła i podsmażyć na niej
mąkę. Cały czas mieszając, wlewać
bulion. Sos gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut. P o tym czasie zdjąć z ognia i wymieszać ze
śmietaną oraz
musztardą. Ponownie postawić na ogniu, podgrzać, doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem.
Ziemniaki odcedzić i zmiksować. Wymieszać z podsmażonym
porem i posiekanym
szczypiorkiem, nałożyć na ten sam półmisek, co
jajka. Całość polać ciepłym
sosem musztardowym i od razu podawać


źródło: gazeta
Sól i
Pieprz 4/2003