ßßß
JAJKA Z BOCZKIEM W SOSIE MUSZTARDOWYMskładniki na 4 porcje:(ja zrobiłam sos z całej porcji, ale ziemniaków, jajek itd przygotowałam połowę)- 8 jajek- 750g ziemniaków- 8 plastrów boczku- sól i pierz- 1 por- 2 łyżki masła- 1 łyżka mąki- 250 ml bulionu warzywnego- 4 łyżki śmietany (u mnie 18%)- 1 łyżka musztardy Dijon- 1 łyżka musztardy sarepskiej- cukier- 4 łyżki posiekanego szczypiorkuJajka ugotować na twardo.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić. Gotować ok. 20 minut (do miękkości) w osolonej wodzie.W tym czasie jajka obrać i owinąć każde plastrem boczku. Usmażyć na patelni bez tłuszczu, przełożyć do głębokiego półmiska.Pora oczyścić, dokładnie umyć i samą białą część pokroić w krążki. Na tłuszczu wytopionym z boczku dusić pora przez 5-7 minut, aż zmięknie. Wyjąć krążki.Roztopić łyżkę masła i podsmażyć na niej mąkę. Cały czas mieszając, wlewać bulion. Sos gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut. P o tym czasie zdjąć z ognia i wymieszać ze śmietaną oraz musztardą. Ponownie postawić na ogniu, podgrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.Ziemniaki odcedzić i zmiksować. Wymieszać z podsmażonym porem i posiekanym szczypiorkiem, nałożyć na ten sam półmisek, co jajka. Całość polać ciepłym sosem musztardowym i od razu podawać
źródło: gazeta Sól i Pieprz 4/2003