Wykonanie
            Już chyba dałam na blogu do zrozumienia, że uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki. Ostatnio przypomniałam też sobie jak wdzięcznym warzywem jest 
por i jak wiele smaku wnosi do potraw :) W związku z powyższym dzisiaj prezentuję Wam prostą i sycącą zapiekankę ziemniaczaną z 
porem i dodatkiem 
boczku.POTRZEBNE SKŁADNIKI (4 porcje)5 – 6 średniej wielkości 
ziemniaków1 duży 
por100 g parzonego 
boczku400 g 
sera długodojrzewającego (może być stary Olęder)1 pęczek 
szczypiorku250 g 
śmietany 12 lub 18%3 
jajka1 łyżka 
masłasólświeżo mielony 
pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ziemniaki obrać i ugotować, tak aby były średnio miękkie. Zalać zimną 
wodą i ostudzić. 
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Odkroić górną część 
pora, obrać z zewnętrznych liści i pokroić w paski. Następnie lekko poddusić go na 
maśle. W misce dokładnie wymieszać 
śmietanę z 
jajkami, dodać 
sól i 
pieprz do smaku. 
Ser zetrzeć na tarce, na spodzie dużego naczynia żaroodpornego rozsmarować cienką warstwę wymieszanej 
śmietany i 
jajek. Następnie nałożyć cienko pokrojone w talarki 
ziemniaki. Na pierwszą warstwę 
ziemniaków nałożyć połowę 
boczku i podduszonego wcześniej 
pora, zalać 
śmietaną z 
jajkami (tak, aby starczyło jeszcze na jedną warstwę), posypać 
serem i świeżo zmielonym 
pieprzem. Przykryć kolejną warstwą 
ziemniaków i powtórzyć wszystkie wyżej wymienione czynności. Całość przykrywamy ostatnią warstwą 
ziemniaków, którą posypujemy już tylko 
serem i pokrojonym 
szczypiorkiem,naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Całość zapiekamy około 45 minut. Na ostatnie 10 – 15 minut ściągamy folię aby góra zapiekanki się zarumieniła. I gotowe :)Życzę SMACZNEGO!

