Wykonanie
Już chyba dałam na blogu do zrozumienia, że uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki. Ostatnio przypomniałam też sobie jak wdzięcznym warzywem jest
por i jak wiele smaku wnosi do potraw :) W związku z powyższym dzisiaj prezentuję Wam prostą i sycącą zapiekankę ziemniaczaną z
porem i dodatkiem
boczku.POTRZEBNE SKŁADNIKI (4 porcje)5 – 6 średniej wielkości
ziemniaków1 duży
por100 g parzonego
boczku400 g
sera długodojrzewającego (może być stary Olęder)1 pęczek
szczypiorku250 g
śmietany 12 lub 18%3
jajka1 łyżka
masłasólświeżo mielony
pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ziemniaki obrać i ugotować, tak aby były średnio miękkie. Zalać zimną
wodą i ostudzić.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Odkroić górną część
pora, obrać z zewnętrznych liści i pokroić w paski. Następnie lekko poddusić go na
maśle. W misce dokładnie wymieszać
śmietanę z
jajkami, dodać
sól i
pieprz do smaku.
Ser zetrzeć na tarce, na spodzie dużego naczynia żaroodpornego rozsmarować cienką warstwę wymieszanej
śmietany i
jajek. Następnie nałożyć cienko pokrojone w talarki
ziemniaki. Na pierwszą warstwę
ziemniaków nałożyć połowę
boczku i podduszonego wcześniej
pora, zalać
śmietaną z
jajkami (tak, aby starczyło jeszcze na jedną warstwę), posypać
serem i świeżo zmielonym
pieprzem. Przykryć kolejną warstwą
ziemniaków i powtórzyć wszystkie wyżej wymienione czynności. Całość przykrywamy ostatnią warstwą
ziemniaków, którą posypujemy już tylko
serem i pokrojonym
szczypiorkiem,naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Całość zapiekamy około 45 minut. Na ostatnie 10 – 15 minut ściągamy folię aby góra zapiekanki się zarumieniła. I gotowe :)Życzę SMACZNEGO!