Wykonanie
Mięso ryb jest samo w sobie bardzo delikatne a moc odżywczą ma wielką. Można je przyrządzać na wiele sposobów a ja mam wrażenie, że ciągle ich za mało w mojej diecie. Postanowiłam to dzisiaj naprawić i zaserwować
mintaja na obiad z sosem
winno porowym oraz jako przekąskę w kwaśno-słodkiej zalewie na niedzielny wieczór.Składniki:(na 4 osoby)- 4 filety ulubionej
ryby ( może być
mintaj,
łosoś, tilapia…)-
mąka,-
jajko,-
cytryna-
sól i
pieprz,- szczypta
cukru,-
olej do smażenia,- 2 duże
pory ( jasna część
pora)- 2 łyżki
masła,- 100 ml. białego,
wytrawnego wina,-
śmietana do
sosów ( do gotowania),

Sposób wykonania:
Rybafilety płuczemy i osuszamy , następnie skrapiamy
sokiem z cytryny i oprószamy
solą i
pieprzem,
rybę obtaczamy w rozkłóconym
jajku oraz
mące i smażymy na rozgrzanym
oleju,Sos
por dzielimy wzdłuż na pół i płuczemy, następnie kroimy w pół talarki, na patelni rozpuszczamy
masło, wrzucamy
por i ciągle mieszając podsmażamy około 5 min.( należy uważać żeby
por się nie przypalił )kiedy zmięknie wlewamy
wino i gotujemy aż płyn wyparuje,dodajemy
sól,
pieprz i odrobinę
cukru oraz wlewamy
śmietanę i gotujemy około 7 min. mieszając od czasu do czasu.Usmażone filety polewamy obficie sosem i podajemy z młodymi
ziemniakami lub
ryżem.