ßßß Cookit - przepis na Ryba w sosie winno-porowym

Ryba w sosie winno-porowym

nazwa

Wykonanie

Mięso ryb jest samo w sobie bardzo delikatne a moc odżywczą ma wielką. Można je przyrządzać na wiele sposobów a ja mam wrażenie, że ciągle ich za mało w mojej diecie. Postanowiłam to dzisiaj naprawić i zaserwować mintaja na obiad z sosem winno porowym oraz jako przekąskę w kwaśno-słodkiej zalewie na niedzielny wieczór.
Składniki:
(na 4 osoby)
- 4 filety ulubionej ryby ( może być mintaj, łosoś, tilapia…)
- mąka,
- jajko,
- cytryna
- sól i pieprz,
- szczypta cukru,
- olej do smażenia,
- 2 duże pory ( jasna część pora)
- 2 łyżki masła,
- 100 ml. białego, wytrawnego wina,
- śmietana do sosów ( do gotowania),
Sposób wykonania:
Ryba
filety płuczemy i osuszamy , następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem,
rybę obtaczamy w rozkłóconym jajku oraz mące i smażymy na rozgrzanym oleju,
Sos
por dzielimy wzdłuż na pół i płuczemy, następnie kroimy w pół talarki, na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy por i ciągle mieszając podsmażamy około 5 min.
( należy uważać żeby por się nie przypalił )
kiedy zmięknie wlewamy wino i gotujemy aż płyn wyparuje,
dodajemy sól, pieprz i odrobinę cukru oraz wlewamy śmietanę i gotujemy około 7 min. mieszając od czasu do czasu.
Usmażone filety polewamy obficie sosem i podajemy z młodymi ziemniakami lub ryżem.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/02/Ryba-w-sosie-winno-porowym.html