ßßß Cookit - przepis na Kaczka z groszkiem cukrowym i placuszkami

Kaczka z groszkiem cukrowym i placuszkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
groszek cukrowy 600 gramów
kukurydza konserwowa 400 gramów
jajka 3 sztuk
płatki kukurydziane 4 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
gałka muszkatołowa 1 szczypta
pomarańcze 4 sztuk
cukier 1,5 łyżek stołowych
filet z piersi kaczki 2 sztuk
margaryna 2 łyżek stołowych
szalotki 2 sztuk
bulion drobiowy ciemny 200 mililitrów
masło 40 gramów
zagęstnik do sosów ciemny 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczony groszek blanszować 3 minuty w osolonej wodzie. Zahartować zimna wodą, odcedzić. Osączona kukurydzę krótko zmiksować z jajkami, płatkami kukurydzianymi i mąką. Doprawić do smaku sola, pieprzem oraz gałka i jeszcze raz krótko zmiksować.
Z wyszorowanej pomarańczy specjalnym nożykiem ściąć paseczki skórki. Z pomarańczy wycisnąć sok i przecedzić. Skarmelizować 1 łyżkę cukru, dodać skórkę pomarańczową i połowę soku pomarańczowego. Podgrzewać tak długo, aż skórka zmięknie.
Skórkę na filetach kaczki naciąć ostrym nożem, tworząc kratkę. Piekarnik rozgrzać do 85 stopni. Filety ułożyć na zimnej patelni skórką w dół. Rozgrzać patelnie i smażyć filety tak długo, aż skórka będzie chrupiąca - ok. 8 minut. Na drugiej patelni rozgrzać margarynę i z ciasta kukurydzianego smażyć placuszki z obu stron na zloty kolor. Gotowe placuszki włożyć do ciepłego piekarnika.
Oczyszczone szalotki pokroić w drobna kostkę. Filety z kaczki obrócić i usmażyć po stronie bez skórki. Usmażone mięso wstawić do ciepłego piekarnika. Sos ze smażenia kaczki odlać. Szalotki zeszklić na patelni. Wlać resztę soku pomarańczowego i bulion drobiowy i gotować tak długo, aż 2/3 sosu odparuje.
Groszek podsmażyć na patelni z 10g masła, doprawić solą i 1/2 łyżki cukru. Sos zagęścić zagęstnikiem, dodać 20g masła i wymieszać. Pozostałe masło dodać do karmelu ze skórką i wymieszać.
Filety z kaczki pokroić. Podawać z placuszkami, groszkiem, sosem i karmelem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9909/Kaczka-z-groszkiem-cukrowym-i-placuszkami