ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegogroszek cukrowy 600 gramówkukurydza konserwowa 400 gramówjajka 3 sztukpłatki kukurydziane 4 łyżek stołowychmąka 2 łyżek stołowychgałka muszkatołowa 1 szczyptapomarańcze 4 sztukcukier 1,5 łyżek stołowychfilet z piersi kaczki 2 sztukmargaryna 2 łyżek stołowychszalotki 2 sztukbulion drobiowy ciemny 200 mililitrówmasło 40 gramówzagęstnik do sosów ciemny 3 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczony groszek blanszować 3 minuty w osolonej wodzie. Zahartować zimna wodą, odcedzić. Osączona kukurydzę krótko zmiksować z jajkami, płatkami kukurydzianymi i mąką. Doprawić do smaku sola, pieprzem oraz gałka i jeszcze raz krótko zmiksować.Z wyszorowanej pomarańczy specjalnym nożykiem ściąć paseczki skórki. Z pomarańczy wycisnąć sok i przecedzić. Skarmelizować 1 łyżkę cukru, dodać skórkę pomarańczową i połowę soku pomarańczowego. Podgrzewać tak długo, aż skórka zmięknie.Skórkę na filetach kaczki naciąć ostrym nożem, tworząc kratkę. Piekarnik rozgrzać do 85 stopni. Filety ułożyć na zimnej patelni skórką w dół. Rozgrzać patelnie i smażyć filety tak długo, aż skórka będzie chrupiąca - ok. 8 minut. Na drugiej patelni rozgrzać margarynę i z ciasta kukurydzianego smażyć placuszki z obu stron na zloty kolor. Gotowe placuszki włożyć do ciepłego piekarnika.Oczyszczone szalotki pokroić w drobna kostkę. Filety z kaczki obrócić i usmażyć po stronie bez skórki. Usmażone mięso wstawić do ciepłego piekarnika. Sos ze smażenia kaczki odlać. Szalotki zeszklić na patelni. Wlać resztę soku pomarańczowego i bulion drobiowy i gotować tak długo, aż 2/3 sosu odparuje.Groszek podsmażyć na patelni z 10g masła, doprawić solą i 1/2 łyżki cukru. Sos zagęścić zagęstnikiem, dodać 20g masła i wymieszać. Pozostałe masło dodać do karmelu ze skórką i wymieszać.Filety z kaczki pokroić. Podawać z placuszkami, groszkiem, sosem i karmelem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: