ßßß Cookit - przepis na Pieczone gęsie udka z knedlami

Pieczone gęsie udka z knedlami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
udka gęsie 6 sztuk
szalotki 8 sztuk
drożdże 60 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
mleko 9 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
mąka 400 gramów
sos pieczeniowy 100 mililitrów
masło 4 łyżek stołowych
wino czerwone 30 mililitrów
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone udka oprószyć solą oraz pieprzem i ułożyć w brytfannie. Wlać 400 ml wody i dodać obrane szalotki. Przykryć pokrywką i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Udka przewrócić na druga stronę i piec jeszcze ok. 60 minut, co 15 minut podlewając sosem. Uzupełniać wodę.
Drożdże i cukier rozprowadzić mlekiem i odstawić na 15 minut. Dodać jajka, przesiana mąkę, szczyptę soli, pieprzu i gałki. Dobrze wyrobić i na 45 minut pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 wałki. Oddzielnie zawinąć je w posmarowaną masłem folie aluminiowa, końce folii zawinąć. Włożyć do garnka z dużą ilością osolonej wody i gotować na wolnym ogniu ok. 35 minut.
Udka i szalotkę wyjąć z brytfanny i trzymać w ciepłym miejscu. Z powierzchni sosu z pieczenia zebrać tłuszcz, wlać sos pieczeniowy i wino wytrawne. Chwile gotować, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Dodać pokrojone na pół szalotki.
Ciasto na knedle wyjąć z folii, pokroić w średniej grubości plastry i podsmażyć na maśle. Gęsie udka podawać z knedlami i sosem oraz czerwoną kapustą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9899/Pieczone-gesie-udka-z-knedlami