ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoudka gęsie 6 sztukszalotki 8 sztukdrożdże 60 gramówcukier 1 łyżek stołowychmleko 9 łyżek stołowychjajka 3 sztukmąka 400 gramówsos pieczeniowy 100 mililitrówmasło 4 łyżek stołowychwino czerwone 30 mililitrówgałka muszkatołowa według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone udka oprószyć solą oraz pieprzem i ułożyć w brytfannie. Wlać 400 ml wody i dodać obrane szalotki. Przykryć pokrywką i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Udka przewrócić na druga stronę i piec jeszcze ok. 60 minut, co 15 minut podlewając sosem. Uzupełniać wodę.Drożdże i cukier rozprowadzić mlekiem i odstawić na 15 minut. Dodać jajka, przesiana mąkę, szczyptę soli, pieprzu i gałki. Dobrze wyrobić i na 45 minut pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 wałki. Oddzielnie zawinąć je w posmarowaną masłem folie aluminiowa, końce folii zawinąć. Włożyć do garnka z dużą ilością osolonej wody i gotować na wolnym ogniu ok. 35 minut.Udka i szalotkę wyjąć z brytfanny i trzymać w ciepłym miejscu. Z powierzchni sosu z pieczenia zebrać tłuszcz, wlać sos pieczeniowy i wino wytrawne. Chwile gotować, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Dodać pokrojone na pół szalotki.Ciasto na knedle wyjąć z folii, pokroić w średniej grubości plastry i podsmażyć na maśle. Gęsie udka podawać z knedlami i sosem oraz czerwoną kapustą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: