ßßß Cookit - przepis na Kaczka z kapustą

Kaczka z kapustą

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
kaczka 2 kilogramów
olej 3 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
cebula 2 sztuk
anyż gwiazdkowaty 1 sztuk
kapusta pekińska 1.25 sztuk
wywar 2.5 szklanek
sól według uznania
mąka ziemniaczana 1.5 łyżek deserowych
woda 1 łyżek stołowych
olej sezamowy 1 łyżek deserowych
imbir 1 łyżek deserowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
wódka 2 łyżek stołowych
sos ostrygowy 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Kaczkę rozmrozić w lodówce. Usunąć widoczny tłuszcz przy otworze brzusznym i szyi. Mocno przycisnąć pierś kaczki tak, aby rozpłaszczyć ptaka. Wypłukać, osuszyć. Skórę nakłuć w kilku miejscach piersi i udek. Włożyć w dużą miskę. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć ptaka - z wierzchu i od wewnątrz, pozostawić w temperaturze pokojowej przez 6-8 godz. obracając kilkakrotnie. Osączyć kaczkę, resztę marynaty odstawić. Dwie łyżki oleju wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu, włożyć kaczkę, zmniejszyć płomień, zrumienić ze wszystkich stron na średnim ogniu. Sos do duszenia zamieszać, wlać do małej brytfanny, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Włożyć kaczkę, zagotować, dodać odstawioną marynatę, czosnek, cebulę i anyż lub koper włoski. Brytfannę przykryć, zmniejszyć płomień, dusić 1 1/2 - 2 godz. na wolnym ogniu. Kaczka powinna być bardzo miękka. Liście kapusty pekińskiej wypłukać, pokroić w paski szerokości 6 cm. Wyciąć głąb z kapusty włoskiej, podzielić ją na 4 części, pokrajać w szerokie paski. Kapustę zalać 1/2 szklanki wywaru, gotować do miękkości, osolić do smaku, odcedzić. Gorącą kaczkę przełożyć na półmisek, trzymać w cieple, sos przecedzić. Kapustę zalać sosem spod kaczki, zagotować, zmniejszyć płomień. Trzymając garnek na małym ogniu wybrać kapustę łyżką cedzakową, ułożyć po bokach kaczki. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić łyżką wody, mieszając sos w garnku wlać mąkę z wodą, mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku, dodać olej sezamowy, sojowy, zamieszać. Polać kaczkę i kapustę. Podawać potrawę na gorąco. Proporcje: dla 4-6 osób - z ryżem lub na 10 -12 porcji na przyjęciu, kiedy podajemy inne potrawy
Uwagi:
Czosnek rozgnieciony, anyż gwiazdkowaty albo 1/2 łyżeczki anyżu lub kopru włoskiego,kapusta pekińska lub włoska, wódka, winiak lub brandy
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1522/Kaczka-z-kapusta