Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
kaczka 2 kilogramów
olej 3 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
cebula 2 sztuk
anyż gwiazdkowaty 1 sztuk
kapusta pekińska 1.25 sztuk
wywar 2.5 szklanek
sól według uznania
mąka ziemniaczana 1.5 łyżek deserowych
woda 1 łyżek stołowych
olej sezamowy 1 łyżek deserowych
imbir 1 łyżek deserowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
wódka 2 łyżek stołowych
sos ostrygowy 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowychWykonanie:
Kaczkę rozmrozić w lodówce. Usunąć widoczny tłuszcz przy otworze brzusznym i szyi. Mocno przycisnąć pierś
kaczki tak, aby rozpłaszczyć ptaka. Wypłukać, osuszyć. Skórę nakłuć w kilku miejscach piersi i udek. Włożyć w dużą miskę. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć ptaka - z wierzchu i od wewnątrz, pozostawić w temperaturze pokojowej przez 6-8 godz. obracając kilkakrotnie. Osączyć
kaczkę, resztę marynaty odstawić. Dwie łyżki
oleju wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu, włożyć
kaczkę, zmniejszyć płomień, zrumienić ze wszystkich stron na średnim ogniu. Sos do duszenia zamieszać, wlać do małej brytfanny, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Włożyć
kaczkę, zagotować, dodać odstawioną marynatę,
czosnek,
cebulę i
anyż lub
koper włoski. Brytfannę przykryć, zmniejszyć płomień, dusić 1 1/2 - 2 godz. na wolnym ogniu.
Kaczka powinna być bardzo miękka. Liście
kapusty pekińskiej wypłukać, pokroić w paski szerokości 6 cm. Wyciąć głąb z
kapusty włoskiej, podzielić ją na 4 części, pokrajać w szerokie paski.
Kapustę zalać 1/2 szklanki
wywaru, gotować do miękkości, osolić do smaku, odcedzić. Gorącą
kaczkę przełożyć na półmisek, trzymać w cieple, sos przecedzić.
Kapustę zalać sosem
spod kaczki, zagotować, zmniejszyć płomień. Trzymając garnek na małym ogniu wybrać
kapustę łyżką cedzakową, ułożyć po bokach
kaczki.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić łyżką
wody, mieszając sos w garnku wlać
mąkę z
wodą, mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku, dodać
olej sezamowy,
sojowy, zamieszać. Polać
kaczkę i
kapustę. Podawać potrawę na gorąco. Proporcje: dla 4-6 osób - z
ryżem lub na 10 -12 porcji na przyjęciu, kiedy podajemy inne potrawyUwagi:
Czosnek rozgnieciony,
anyż gwiazdkowaty albo 1/2 łyżeczki
anyżu lub
kopru włoskiego,
kapusta pekińska lub włoska,
wódka,
winiak lub
brandyKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: