Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mak 1 łyżek stołowych
mak 0,5 łyżek deserowych
cukier 50 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
mleko 4 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
mąka 125 gramów
masło 4 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
żółtka 2 sztuk
jabłka 400 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
twarożek 150 gramów
serek śmietankowy 100 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
bułka tarta 2 łyżek stołowych
śmietana 2 łyżek stołowych
cukier kryształ 2 łyżek stołowych
olej według uznaniaWykonanie:Zagotować
mleko, 1 łyżkę
maku i 1 łyżkę
cukru, gotować 4 minuty, ostudzić. Roztopione, przestudzone 2 łyżki
masła zagnieść z
mąką,
solą,
żółtkiem i 125 ml ciepłej
wody. Ciasto lekko posmarować
olejem, zawinąć w folie i wstawić na 20 minut do lodówki.Obrane
jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i skropić
sokiem z cytryny. Utrzeć
jajko i 50g
cukru, dodać
twaróg,
serek,
budyń i resztę
maku. Dobrze utrzeć i wymieszać z
jabłkami.Ciasto rozwałkować na wysypanej
mąka ściereczce. Ręce obficie obsypać
mąką i rozciągnąć ciasto (45x30cm). Brzeg placka (ok. 4cm) posmarować
olejem. Pozostałą powierzchnię posypać
bułką tartą. Rozsmarować masę
serową, pozostawiając po 4 cm brzegów. Ciasto zrolować przy pomocy ściereczki i zagnieść brzegi.Roztopić 2 łyżki
masła i polać nim strudel z każdej strony. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Po 20 minutach pieczenia strudel posmarować
żółtkiem wymieszanym ze
śmietaną i posypać reszta
maku. Piec dalsze 20 minut.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: