ßßß Cookit - przepis na Strudel jabłkowo-makowy

Strudel jabłkowo-makowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mak 1 łyżek stołowych
mak 0,5 łyżek deserowych
cukier 50 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
mleko 4 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
mąka 125 gramów
masło 4 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
żółtka 2 sztuk
jabłka 400 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
twarożek 150 gramów
serek śmietankowy 100 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
bułka tarta 2 łyżek stołowych
śmietana 2 łyżek stołowych
cukier kryształ 2 łyżek stołowych
olej według uznania
Wykonanie:
Zagotować mleko, 1 łyżkę maku i 1 łyżkę cukru, gotować 4 minuty, ostudzić. Roztopione, przestudzone 2 łyżki masła zagnieść z mąką, solą, żółtkiem i 125 ml ciepłej wody. Ciasto lekko posmarować olejem, zawinąć w folie i wstawić na 20 minut do lodówki.
Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Utrzeć jajko i 50g cukru, dodać twaróg, serek, budyń i resztę maku. Dobrze utrzeć i wymieszać z jabłkami.
Ciasto rozwałkować na wysypanej mąka ściereczce. Ręce obficie obsypać mąką i rozciągnąć ciasto (45x30cm). Brzeg placka (ok. 4cm) posmarować olejem. Pozostałą powierzchnię posypać bułką tartą. Rozsmarować masę serową, pozostawiając po 4 cm brzegów. Ciasto zrolować przy pomocy ściereczki i zagnieść brzegi.
Roztopić 2 łyżki masła i polać nim strudel z każdej strony. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Po 20 minutach pieczenia strudel posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i posypać reszta maku. Piec dalsze 20 minut.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9364/Strudel-jablkowo-makowy