Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
żółtka 1 sztuk
sól 1 szczypta
olej 3 łyżek stołowych
wiśnie 300 gramów
ser mielony 500 gramów
jajka 2 sztuk
cukier 0,5 szklanek
budyń waniliowy 1 sztukmasa makowa 250 gramów
masło 3 łyżek stołowych
bułka tarta 2 łyżek stołowych
bita śmietana według uznanialistki
melisy według uznaniaWykonanie:Ciasto: z przesianej
mąki,
żółtka,
soli, 2 łyżek
oleju i pół szklanki letniej
wody zagnieść gładkie ciasto. Posmarować reszta
oleju i odstawić na 60 minut.
Wiśnie wydrylować.
Jajka ubić z
cukrem i połączyć z
serem, proszkiem budyniowym oraz masą
makową.Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej
mąką. Ułożyć na dużej ścierce, pod spód wsunąć odwróconą do góry dnem miseczkę. Ostrożnie rozciągać ciasto rękami, zaczynając od środka, powinno być jak najcieńsze. Miseczkę wyjąć, a ciasto posmarować stopionym
masłem i posypać
bułka tartą. Rozsmarować
serowo-
makowe nadzienie, rozłożyć
wiśnie i zwinąć. Strudel ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 200 stopniach, wystudzić. Przed podaniem udekorować
bitą śmietana oraz listkami
melisy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: