Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
ser mielony 750 gramów
mąka 1,5 szklanek
jajka 2 sztuk
żółtka 1 sztuk
masło 100 gramów
bułka tarta 3 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:do mielonego
półtłustego sera dodać
żółtka oraz szklankę
mąki i wyrobić na jednolite gładkie ciasto.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę, połączyć z
ciastem i starannie wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie, to dodać trochę
mąki. Stolnicę posypać
mąką i toczyć na niej wałki z ciasta jak na kopytka, lekko spłaszczyć je dłonią i kroić na romby. Partiami gotować w lekko osolonym wrzątku, wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane
bułką tartą zrumieniona na
maśle lub z samym
masłem. Można też podawać na słodko z
cukrem i
śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: