Wykonanie
Kluseczki, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Nie sądziłam, że ich wykonanie jest tak proste! Jeśli macie tylko
twaróg w lodówce nie ma na co czekać! Koniecznie zabierajcie się do pracy i zróbcie niespodziankę najbliższym! Niech i oni przypomną sobie smak dzieciństwa!
składniki:350 g
twarogu półtłustego7 łyżek
mąki1
jajko + 1
żółtkosóldo podania:
masło z
bułką tartą,
cukierTwaróg łączymy dokładnie z
mąką. Dodajemy
jajka i wyrabiamy masę. Utworzoną kulę dzielimy na mniejsze części i robimy z nich rulon. Spłaszczamy go płaską częścią noża, a następnie na wierzchu robimy małe nacięcia i kroimy na kawałki w kształcie rombu. W dużym garnku zagotowujemy
wodę z
solą i wrzucamy kluseczki. Od momentu gdy kluseczki wypłyną na wierzch gotujemy je 2 minuty.
Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy
bułkę tartą. Kluseczki polewamy
masłem z
bułką i posypujemy
serem.