Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
indyk 1 sztuk
mięso mielone 500 gramów
marchewka 2 sztuk
pietruszka 2 sztuk
pieczarki 5 sztuk
pory 0,5 sztuk
jabłka 1 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 4 ząbki
papryka 1 sztuk
olej 50 mililitrów
masło 100 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania
bułka tarta 100 gramówWykonanie:Umytego, osuszonego
indyka natrzeć
solą oraz
pieprzem. Oczyszczone wszystkie warzywa drobno pokroić i wymieszać z
mięsem oraz
olejem. Doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, to dodać
bułkę tartą. Masą wypełnić
indyka i zszyć go lub spiąć wykałaczkami.
Indyka ułożyć w brytfance i polać stopionym
masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 20 minutach zmniejszyć do 170 stopni i piec jeszcze ok. 45 minut na każdy kilogram masy
indyka. Co kilkanaście minut polewać go wytwarzającym się sosem. Podawać z
ziemniakami lub kopytkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: