ßßß Cookit - przepis na Świąteczny faszerowany indyk

Świąteczny faszerowany indyk

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
indyk 1 sztuk
mięso mielone 500 gramów
marchewka 2 sztuk
pietruszka 2 sztuk
pieczarki 5 sztuk
pory 0,5 sztuk
jabłka 1 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 4 ząbki
papryka 1 sztuk
olej 50 mililitrów
masło 100 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania
bułka tarta 100 gramów
Wykonanie:
Umytego, osuszonego indyka natrzeć solą oraz pieprzem. Oczyszczone wszystkie warzywa drobno pokroić i wymieszać z mięsem oraz olejem. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, to dodać bułkę tartą. Masą wypełnić indyka i zszyć go lub spiąć wykałaczkami. Indyka ułożyć w brytfance i polać stopionym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 20 minutach zmniejszyć do 170 stopni i piec jeszcze ok. 45 minut na każdy kilogram masy indyka. Co kilkanaście minut polewać go wytwarzającym się sosem. Podawać z ziemniakami lub kopytkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10390/Swiateczny-faszerowany-indyk