ßßß Cookit - przepis na Domowa pieczeń z pieczarkami

Domowa pieczeń z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Domowe wędliny stają się mocno popularne w okresie świątecznym, dlatego przypominam o tej :) Któregoś pięknego dnia w szale zakupowym , w koszyku pojawiło się mięso mielone. I tak siedziałam wieczorem i myślałam co z nim zrobić, może mielone na obiad? A może spaghetti? Nie:) Będzie domowa pieczeń do kanapek. Idealna kompozycja delikatnego mięsa z indyka i pieczarek smażonych na maśle. Ułożona na świeżym pieczywie rozpływa się w ustach. Rewelacja:)
SKŁADNIKI:
Mięso mielone z indyka 1/2 kg
bułka kajzerka 1/2 szt
jajko 1 szt
pieczarki 300 g
sól pieprz 1/2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
papryka mielona słodka 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżka
bułka tarta 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki oczyścić( nie obierać ze skórki) pokroić w plastry. Podsmażyć na maśle.Mięso mielone przełożyć do miski. Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku. Następnie odcisnąć i przełożyć do mięsa. Dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować miękkim tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na dnie formy ułożyć 1/3 mięsa, następnie 1/2 pieczarek. Przykryć kolejną porcją mięsa i pieczarek. Na wierzchu zawsze powinna być warstwa mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec 45 minut w 180 stopniach. Przed krojenie pozostawić do przestygnięcia. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/12/18/domowa-pieczen-z-pieczarkami-2