ßßß
Składniki :mielone z piersi z indyka ( około, kilograma piersi, zmielić w maszynce o drobnych oczkach )jeden ,gotowany, brokuł ( gotujemy w osolonej wodzie )bułka tarta ( 2 czubate łyżki do mielonego , reszta do obtoczenia )1 jajko1 płaska ,łyżeczka ,czosnku granulowanegosól , pieprz do smakumasło ( twarde , z lodówki )
Masło ,kroimy w kostki ( tyle kostek ,ile kotletów – około 6 szt ). Mielone , wyrabiamy z jajkiem ( surowym 😉 ) , bułką tartą – 2 duże, czubate, łyżki , solą , pieprzem i czosnkiem ,na gładką masę . Łyżką , odrywamy po kawałku mielonego , rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim kawałek brokuła i kostkę masła , zawijamy , ugniatamy , formując kule i obtaczamy w bułce tartej .
Smażymy na oleju , w dość głębokim tłuszczu do momentu, aż będą ładnie zrumienione . Podajemy na gorąco , do ziemniaków lub na zimno na kanapki 😉 Smacznego !