Wykonanie
Bardzo smaczne i do tego proste danie, wprost wymarzone , na zdrowy obiad w tygodniu lub w weekend . Kotlety mielone z
indyka są bardzo łatwe w wykonaniu , jedno tylko, jest niezbyt fajne ,
mięso , strasznie się lepi do palców podczas formowania , panaceum , na ten problem, stanowią jednorazowe rękawiczki , lekko przetarte
olejem 😉 Polecam , szczególnie dla dzieci , zjadając mielone , wcinają bez problemu ,także
brokuły , więc każdy Tadek niejadek , może zje cały obiadek 😉 Ciekawy pomysł na obiad , a co zostanie ,świetnie nada się na zimno , na kanapki z
majonezem..mniam 🙂
Składniki :mielone z piersi z
indyka ( około, kilograma piersi, zmielić w maszynce o drobnych oczkach )jeden ,gotowany,
brokuł ( gotujemy w osolonej wodzie )
bułka tarta ( 2 czubate łyżki do mielonego , reszta do obtoczenia )1
jajko1 płaska ,łyżeczka ,
czosnku granulowanego
sól ,
pieprz do smaku
masło ( twarde , z lodówki )
Masło ,kroimy w kostki ( tyle kostek ,ile kotletów – około 6 szt ). Mielone , wyrabiamy z
jajkiem ( surowym 😉 ) ,
bułką tartą – 2 duże, czubate, łyżki ,
solą ,
pieprzem i
czosnkiem ,na gładką masę . Łyżką , odrywamy po kawałku mielonego , rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim kawałek
brokuła i kostkę
masła , zawijamy , ugniatamy , formując kule i obtaczamy w
bułce tartej .
Smażymy na
oleju , w dość głębokim tłuszczu do momentu, aż będą ładnie zrumienione . Podajemy na gorąco , do
ziemniaków lub na zimno na kanapki 😉 Smacznego !