ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoindyk 1 sztukmięso mielone 500 gramówmarchewka 2 sztukpietruszka 2 sztukpieczarki 5 sztukpory 0,5 sztukjabłka 1 sztukcebula 2 sztukczosnek 4 ząbkipapryka 1 sztukolej 50 mililitrówmasło 100 gramówpieprz według uznaniasól według uznaniabułka tarta 100 gramówWykonanie:Umytego, osuszonego indyka natrzeć solą oraz pieprzem. Oczyszczone wszystkie warzywa drobno pokroić i wymieszać z mięsem oraz olejem. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, to dodać bułkę tartą. Masą wypełnić indyka i zszyć go lub spiąć wykałaczkami. Indyka ułożyć w brytfance i polać stopionym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 20 minutach zmniejszyć do 170 stopni i piec jeszcze ok. 45 minut na każdy kilogram masy indyka. Co kilkanaście minut polewać go wytwarzającym się sosem. Podawać z ziemniakami lub kopytkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: