Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3.25 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
soda do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier 2.25 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
margaryna 0.5 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
smalec 50 gramów
dżem z czarnej porzeczki 2 sztuk
orzechy włoskie 300 gramów
białko 4 sztuk
mleko 0.5 litrów
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
masło 1 sztuk
polewa czekoladowa 1 sztukWykonanie:Wykonanie ciasta: na stolnicę przesiać
mąkę, dodać
sodę, proszek
cukier,
żółtka,
margarynę,
smalec i
śmietanę. Wyrobić kruche ciasto i podzielić na dwie części.Rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Nałożyć
dżem , posypać posiekanymi
orzechami i przykryć ubitą pianą. Tak upiec 2 placki.Wykonanie kremu: w małej ilości
mleka wymieszać
mąki i wlać na resztę gotującego się
mleka z
cukrem.Zgotowany
budyń wystudzić.Do utartego
masła dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas ucierając.Złożenie ciasta: placek - krem - placek - krem - polewa.Uwagi:Można do kremu dodać zmielone
orzechy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: