ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 szklanekmargaryna 100 gramówcukier 2 łyżek stołowychżółtka 2 sztukproszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowychsól 1 szczyptaser mielony 75 dekagramówcukier 1 szklanekcukier waniliowy 10 gramówjajka 5 sztukmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychrodzynki 100 gramówskórka pomarańczowa smażona 2 łyżek stołowychbiałka 3 sztukcukier puder 0,75 szklanekwiórki kokosowe 100 gramóworzech włoski posiekany 50 gramówWykonanie:Wykonanie ciasta : na stolnicę przesiać szklankę mąki, dodać miękką margarynę, 2 łyżki cukru, 2 żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Wylepić nim dno średniej tortownicy wyścielonej papierem di pieczenia. Gęsto nakłuć widelcem i podpiec leciutki w podgrzanym, do 180 stopni, piekarniku. Wykonanie masy serowej: 5 żółtek utrzeć ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać stopniowo mielony ser, mąkę ziemniaczana, sparzone i osączone rodzynki, skórkę pomarańczowa. Na końcu dodać piane ubitą z 5 białek i delikatnie połączyć. Masę rozłożyć równomiernie na cieście i piec ok. 45 minut w 200 stopniach. Przygotowanie bezy: ubić na sztywno pianę z 3 białek, dodawać stopniowo cukier puder. Na końcu dodać wiórki kokosowe, posiekane orzechy i wymieszać. Na upieczonym serniku rozsmarować masę bezowa i na 20 minut wstawić ciasto do piekarnika. Gdy wystydnie wyjąć z formy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: