Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
margaryna 100 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
ser mielony 75 dekagramów
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
jajka 5 sztuk
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
skórka pomarańczowa smażona 2 łyżek stołowych
białka 3 sztuk
cukier puder 0,75 szklanek
wiórki kokosowe 100 gramów
orzech włoski posiekany 50 gramówWykonanie:Wykonanie ciasta : na stolnicę przesiać szklankę
mąki, dodać
miękką margarynę, 2 łyżki
cukru, 2
żółtka,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Wylepić nim dno średniej tortownicy wyścielonej papierem di pieczenia. Gęsto nakłuć widelcem i podpiec leciutki w podgrzanym, do 180 stopni, piekarniku. Wykonanie masy serowej: 5
żółtek utrzeć ze szklanką
cukru i
cukrem waniliowym. Ucierając dodawać stopniowo mielony
ser,
mąkę ziemniaczana, sparzone i osączone
rodzynki,
skórkę pomarańczowa. Na końcu dodać piane ubitą z 5
białek i delikatnie połączyć. Masę rozłożyć równomiernie na cieście i piec ok. 45 minut w 200 stopniach. Przygotowanie
bezy: ubić na sztywno pianę z 3
białek, dodawać stopniowo
cukier puder. Na końcu dodać
wiórki kokosowe, posiekane
orzechy i wymieszać. Na upieczonym serniku rozsmarować masę bezowa i na 20 minut wstawić ciasto do piekarnika. Gdy wystydnie wyjąć z formy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: