Wykonanie
Serniki piekę ostatnio bardzo rzadko, głównie z powodu braku odpowiedniego
sera. Udało mi się jednak kupić bardzo dobry,
zmielony ser. Nie przepadam za ciasteczkowymi
spodami w sernikach, sernik z
bezą orzechowo-
kokosową jest więc z tradycyjnego, pieczonego kruchego ciasta. Serowa warstwa z
rodzynkami i
skórką pomarańczową dopełniona jest zaś pyszną
kokosowo-
orzechową bezą. Sernik jest może nieco niesforny,
beza lekko się pokruszyła a gdzieniegdzie odpadała od ciasta, ale smak przykrywa wszystkie te wizualne niedociągnięcia. Idealny świąteczny sernik. Polecam.
ciasto:200 g
mąki100 g
masła60 g
cukru2
żółtka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniamasa serowa:750 g mielonego
sera(dałam mielony
śmietankowy, półtłusty)200 g
cukru1
cukier waniliowy5
jajek1 łyżka
mąki ziemniaczanej100 g
rodzynek1 czubata łyżka posiekanej, kandyzowanej
skórki pomarańczowejbeza:3
białka150 g
cukru100 g
wiórków kokosowych50 g
orzechów włoskich ( u mnie laskowe)Przygotowujemy ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce. Wylepiamy nim dno tortownicy o średnicy 24 cm, gęsto nakłuwamy widelcem i leciutko podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st CPrzygotowujemy masę
serową:do
sera dodajemy kolejno, mieszając,
żółtka utarte z
cukrem i
cukrem waniliowym,
mąkę ziemniaczaną,
rodzynki,
skórkę pomarańczową i pianę ubitą z
białek. Masę rozkładamy równomiernie na cieście i pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st C.Przygotowujemy
bezę:do sztywnej piany ubitej z
białek powoli dodajemy, cały czas ubijając,
cukier. Następnie mieszamy z wiórkami kokosowymi i posiekanymi
orzechami. Na upieczonym serniku rozsmarowujemy masę bezowa i wstawiamy na 20 minut do piekarnika.Po wystudzeniu sernik wyjmujemy z formy.Przepis z broszurki "Lubię gotować"