ßßß Cookit - przepis na Babka piaskowa z lukrem cytrynowym

Babka piaskowa z lukrem cytrynowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
mąka ziemniaczana 0,5 szklanek
jajka 4 sztuk
cukier 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
margaryna 1 kostek
proszek do pieczenia 1 łyżek stołowych
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 gramów
białka 1 sztuk
cukier puder 100 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Miękką margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Ucierając, dodawać po jajku. Wymieszać z mąkami oraz proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do natłuszczonej, obsypanej bułką tartą formy na babki. Piec 60 minut w 180 stopniach.
Lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem oraz dodanym pod koniec sokiem z cytryny.
Zimną babkę polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12072/Babka-piaskowa-z-lukrem-cytrynowym