ßßß Cookit - przepis na Ciasto aroniowo-morelowe

Ciasto aroniowo-morelowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
margaryna 0,5 sztuk
jajka 4 sztuk
mąka 250 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 250 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 0,5 sztuk
morele 5 sztuk
aronia 125 gramów
nektarynka według uznania
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Umyte morele naciąć i sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę, przekroić na pół i wyjąć pestki, pokroić na cząstki. Margarynę roztopić i ostudzić. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i razem z jajkami dodać do roztopionego tłuszczu. Dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać oczyszczone aronie (kilka zostawić do dekoracji) oraz pokrojone morele i wymieszać. Ciasto rozłożyć na średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wygładzić. Piec 60 minut w 180 stopniach, wystudzić. Ozdobić pozostałymi owocami oraz nektarynką. Posypać obficie cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9002/Ciasto-aroniowo-morelowe