Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
morele 600 gramów
jajka 4 sztuk
jagody 120 gramów
margaryna 125 gramów
jogurt naturalny 250 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka 250 gramów
cukier 250 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
cukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:Umyte
morele pokroić na połówki i usunąć pestki. Włożyć
owoce na 2 minuty do wrzątku, odcedzić, przelać zimna
wodą i zdjąć skórkę.
Margarynę roztopić i przestudzić.
Jajka wymieszać mikserem z
jogurtem, powoli dolewając stopiona
margarynę. Dodać
cukier,
cukier waniliowy, proszek oraz stopniowo przesianą
mąkę. Mikserem wyrobić na jednolita masę. Dodać
morele oraz oczyszczone
jagody i łyżka wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 60 minut w 175 stopniach, wystudzić. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem. oraz udekorować świeżymi
owocami.Uwagi:Można użyć
morele konserwowe.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: