Wykonanie
autor pomysłu Viola
Ciasto200 g
jagód400 g
mąki250 g
cukru pudru4
jajka15 g
proszku do pieczenia2 łyżki
cukruDo zabarwienia lukru2 łyżki jagodowej mikstury ;)kilka kropel niebieskiego barwnika do lukruOpłukane
jagody przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością
wody, zasypujemy 2 łyżkami
cukru. Gotujemy na niskiej temp. od czasu do czasu mieszają, przekłuwamy widelcem żeby szybciej puściły sok. Całość miksujemy.
Masło ucieramy, dodając kolejno
cukier puder,
żółtka,
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy ok 8 łyżek naszej jagodowej mikstury, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno dodajemy do ciasta, delikatnie lecz dokładnie łączymy z
ciastem.
Przekładamy do wysmarowanej i wysypanej
mąką formy ( bądź silikonowej) Jeśli jest to jedna duża forma - pieczemy ok 1 godz w 190 st. zaś małe jak moje ok 30 min w 190 st. (termoobieg 170st)Po przestudzeniu lukrujemy fioletowym lukrem :D
Kolor ciasta w środku jest jasno fioletowy. Dla ciemniejszego odcienia można dodać trochę więcej jagodowej mikstury, choć bardzo ładnie wygląda jaśniejszy środek przy bardzo fioletowym lukrze :)