ßßß
Ciasto200 g jagód400 g mąki250 g cukru pudru4 jajka15 g proszku do pieczenia2 łyżki cukruDo zabarwienia lukru2 łyżki jagodowej mikstury ;)kilka kropel niebieskiego barwnika do lukruOpłukane jagody przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością wody, zasypujemy 2 łyżkami cukru. Gotujemy na niskiej temp. od czasu do czasu mieszają, przekłuwamy widelcem żeby szybciej puściły sok. Całość miksujemy. Masło ucieramy, dodając kolejno cukier puder,żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ok 8 łyżek naszej jagodowej mikstury, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do ciasta, delikatnie lecz dokładnie łączymy z ciastem.
Przekładamy do wysmarowanej i wysypanej mąką formy ( bądź silikonowej) Jeśli jest to jedna duża forma - pieczemy ok 1 godz w 190 st. zaś małe jak moje ok 30 min w 190 st. (termoobieg 170st)Po przestudzeniu lukrujemy fioletowym lukrem :D