ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekcukier 4 łyżek stołowychżółtka 2 sztukmasło 200 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychser mielony 1 kilogramówjajka 2 sztukżółtka 4 sztukcukier 1 szklanekolej 0,5 szklanekmleko 2 szklanekbudyń śmietankowy 1 sztukbakalie 0,5 szklanekbiałka 6 sztuksól 1 szczyptacukier puder 1 szklaneksok z cytryny 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: przesianą mąkę z proszkiem i masłem posiekać nożem, dodać żółtka 2 oraz 4 łyżki cukru i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Masa serowa: ser utrzeć z jajkami, żółtkami,cukrem, olejem, mlekiem, budyniem i zapachem pomarańczowym, a na końcu z posiekanymi bakaliami.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto wlać masę serową i wyrównać powierzchnię. Piec 40 w 180 stopniach.Beza: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec stopniowo dodawać cukier puder oraz sok z cytryny.Po 40 minutach pieczenia sernik pokryć pianą i piec jeszcze ok. 20 minut w 160 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: